
Indická kari šošovica
Výborná kari šošovica na indický spôsob. Naservírujte si doma chute ďalekej Ázie a pripravte si túto chutnú kari šošovicu s hnedou ryžou. Toto zdravé jedlo zo šošovice je veľmi jednoduché na prípravu.
Šošovica sa pomerne často objavuje práve v indickej kuchyni, preto i recepty a nápady z týchto končín nemajú konca kraja. V tomto recepte nájdete kombináciu šošovice, mlieka, paradajkového pretlaku a kari korenia, čo už na prvý pohľad vyzerá exoticky. Šošovica je však plná chutí a spolu s hnedou ryžou vytvára nutrične hodnotné, na bielkoviny a vlákninu bohaté a sýte jedlo s nízkym obsahom tuku a kalórií. Toto bezmäsité jedlo zo šošovice je tak ideálne aj do diéty, na chudnutie.
Indická kari šošovica je hotová do 40 minút a naje sa z nej celá rodina. Je najlepšia práve na obed, no môžete si ju pripraviť aj ako zdravú, teplú večeru. A určite nezabudnite i na korenie garam masala - je to zmes korenia z južnej Ázie, ktoré jedlo obohatí o všetky tie správne, exotické chute. Určite tento fit recept so šošovicou vyskúšajte a dajte mi vedieť, ako vám chutilo.
Ingrediencie
- 220g šošovice (odporúčam túto)
- 200g hnedej alebo inej ryže (odporúčam túto)
- 300g paradajkovej omáčky
- 150ml mlieka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 1 ČL morskej soli
- 1-2 ČL kari korenia (odporúčam toto)
- 1/4 ČL kurkumy (odporúčam túto)
- 1 ČL korenia garam masala (odporúčam toto)
Postup
- Ryžu zalejeme dvojnásobným množstvom vody, osolíme ju a varíme domäkka, zhruba 12 minút.
- V hlbšom hrnci si na rozpálenom olivovom oleji zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme šošovicu a zmes zalejeme dvojnásobným množstvom vody.
- Šošovicu varíme domäkka, zhruba 15-20 minút. Ak je treba, pridáme do nej viac vody.
- Do zmäknutej šošovice primiešame paradajkovú omáčku, mlieko, morskú soľ, koreniny a zmes varíme za občasného miešania do zhustnutia.
- Šošovicovú zmes necháme 5 minút prevrieť a následne môžeme jedlo podávať spolu s uvarenou ryžou.
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 290 KCal | |
Sacharidy | 45 g | |
Vláknina | 8 g | |
Bielkoviny | 10 g | |
Tuky | 5 g |