
Karfiol v pomarančovej omáčke
Vyskúšajte si pripraviť tento výborný pečený karfiol v pomarančovej omáčke na obed či večeru. Je jednoduchý na prípravu a podávať ho môžete samostatne, ako prílohu k mäsu alebo ako súčasť šalátu. Chuť pečeného karfiolu zaliateho v tejto zaujímavej pomarančovej omáčke si určite zamilujete. Vyskúšajte toto diétne jedlo bohaté na vlákninu.
Pečený karfiol je omnoho ľahší na žalúdok ako jeho vyprážaná verzia. Navyše, pečený v rúre nepotrebuje ani pridaný olej, čím sa zníži obsah tuku a kalórií v jedle. Aby však toto jedlo nebolo príliš suché, podávame ho s fantastickou pomarančovou omáčkou. Kombinácia nie len že znie exoticky, no posypaná sezamom exotická skutočne aj je. Pripravte sa na hotovú explóziu chutí.
Pomarančová omáčka nie je vôbec zložitá na prípravu a hodí sa aj k iným šalátom či dokonca k mäsu - tak, ako celé toto jedlo. Ak ste takúto pomarančovú omáčku ešte neskúšali, odporúčam ju všetkými desiatimi - je lahodná, sladko-kyslá a výrazná. Rozhodne spestrí váš jedálniček. Karfiol v pomarančovej omáčke odporúčam podávať ako ľahkú večeru, napríklad aj spolu so sladkými zemiakmi alebo tofu.
Ingrediencie
- 1 väčší karfiól
- 1/2 hrnčeka pomarančovej šťavy
- 4 PL sójovej omáčky (odporúčam túto)
- 1 PL medu (odporúčam tento)
- 1 PL vínneho octu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL cibuľového korenia
- 1 PL škrobu
- 4 PL vody
- 1 PL sezamu
Postup
- Karfiol umyjeme a rozoberieme na malé kúsky.
- Kúsky karfiolu poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a dáme ich piecť na 15-20 minút pri 200 stupňoch.
- Medzičasom si pripravíme pomarančovú omáčku.
- V menšom hrnci si zmiešame pomarančovú šťavu, sójovú omáčku, vínny ocot, med, prelisované strúčiky cesnaku a cibuľové korenie.
- Omáčku necháme prevrieť a následne do nej primiešame vodu rozmiešanú so škrobom.
- Po prevretí ju povaríme ešte 2 minúty do zhustnutia a potom ju odstavíme z tepla.
- Omáčku prikryjeme aby nevychladla.
- Upečený karfiol obalíme v uvarenej omáčke, posypeme sezamom a môžeme ho podávať samostatne, so šalátom alebo ako prílohu k mäsu.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 198 KCal | |
Sacharidy | 33 g | |
Vláknina | 11 g | |
Bielkoviny | 11 g | |
Tuky | 1 g |