Fit Recepty
Sleduj ma
Kuracie stehná na kokose s basmati ryžou

Kuracie stehná na kokose s basmati ryžou

Dnes prinášam tip na chutný a zdravý obed všetkým milovníkom kokosu. Ten totiž nemusí byť používaný iba v dezertoch či raňajkových kašiach. Vyskúšajte spojenie kuracieho mäsa a kokosu v tomto jednoduchom recepte. Kuracie stehná na kokose s basmati ryžou vám učarujú :)

Z korenín hrá v tomto recepte hlavnú úlohu liečivá kurkuma, určite však nevynechajte ani tie ostatné - citrónová tráva a drievko škorice jedlu dodajú úžasnú chuť a arómu. V recepte som použila kokosové plátky/čipsy, no pokojne tiež môžete použiť strúhaný kokos. Nepridávajte ho hneď na začiatku, aby si zachoval svoju aromatickú chuť. S takýmto exotickejším jedlom sa perfektne páruje ryža jazmínová či basmati. Ja ich rada striedam a tentokrát som použila ryžu SOS Basmati. Tá je v poslednej dobe mojím úplným favoritom. Svojou kvalitou a charakteristickou vôňou a chuťou tento recept úžasne spestrila.

Recept som pripravovala s kuracími prsiami, s nimi sú vypočítané takisto nutričné hodnoty. Použiť však môžete aj kuracie stehná, výsledok bude takmer identický, stehná však budú o čosi šťavnatejšie. Nech vám chutí.


1 hrnček = 250 ml

Ingrediencie

  • 1,5 hrnčeka (cca 300 g) ryže SOS Basmati (kúpite tu)
  • 3 hrnčeky vody
  • 1/2 ČL soli
  • 700 g kuracích stehien alebo pŕs (bez kosti a kože)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 PL olivového oleja
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 100 g kelu alebo baby špenátu
  • 60 g kokosových plátkov/čipsov
  • šťava z 1/2 limetky
  • 1 celé drievko škorice
  • 1/2 ČL sušenej citrónovej trávy
  • 1 ČL soli
  • štipka drvených čili papričiek
  • 1 ČL kurkumy

Postup

  1. Ryžu prepláchneme, dáme ju do hrnca, zalejeme troma hrnčekmi vody, pridáme 1/2 ČL soli a varíme ju na slabom ohni, kým neabsorbuje všetku vodu.
  2. V druhom, väčšom hnrci si na rozpálenom olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  3. Pridáme na malé kúsky nakrájané kuracie mäso, chvíľu ho restujeme a vmiešame k nemu koreniny. Mäso varíme za občasného miešania 10 minút.
  4. Potom k mäsu pridáme celú škoricu, kokosové mlieko, nadrobno nakrájaný kel (alebo baby špenát), prelisované strúčiky cesnaku, kokos, šťavu z limetky a soľ.
 
 Mäso varíme na miernom plameni ešte približne 8 minút.
  5. Ak chcete, aby sa chute jedla ešte viac prepojili, môžete mäso po dovarení prikryť a nechať postáť (aj 30 min). 
 Napokon odporúčam primiešať do hrnca k mäsu 1/2 uvarenej ryže (na zahustenie jedla) a druhú polovicu servírovať vedľa.
Čas prípravy30 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal775 KCal
Sacharidy60 g
Vláknina3 g
Bielkoviny48 g
Tuky27 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu