Fit Recepty
Sleduj ma
Mleté mäso s baklažánom v paradajkovej omáčke s feta syrom

Mleté mäso s baklažánom v paradajkovej omáčke s feta syrom

V poslednej dobe som si veľmi obľúbila kombináciu baklažánu s mletým mäsom - či už ako omáčku na lasagne alebo v iných jedlách. Vyskúšajte túto dvojku v spojení s feta syrom, servírovanú buď s ryžou, cestovinami, quinoou či akoukoľvek inou prílohou. Predstavuje výživný obed alebo večeru, bohatú na bielkoviny.

Verím, že si toto mleté mäso s baklažánom v paradajkovej omáčke s feta syrom obľúbite aj v prípade, že ste doposiaľ baklažánu neprišli na chuť. Verte mi, ani ja som sa ho niekedy nechcela ani dotknúť, no zistila som, že ak sa správne dochutí a pripraví, dajú sa z neho vyčarovať ozaj veľmi chutné a zdravé jedlá. Baklažán je nízkokalorický, bohatý na vlákninu, draslík, vitamíny B, mangán a meď. Pred varením ho nešúpte, iba poriadne umyte, najcennejšie látky sa totiž ukrývajú práve v jeho šupke.

Mimochodom, vedeli ste, že baklažán sa radí botanicky k ovociu? Tiež sa neodporúča konzumovať ho surový, iba tepelne upravený, pretože obsahuje jedovatý solanín. Ten sa však pri tepelnej úprave úplne rozloží, nie je sa čoho báť.

Ak hľadáte chutný a zdravý recept s baklažánom, vyskúšajte toto mleté mäso s baklažánom v paradajkovej omáčke s feta syrom, recept vás určite nesklame.

Ingrediencie

  • 250 g mletého hovädzieho mäsa (s nízkym podielom tuku)
  • 1 cibuľa
  • 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
  • 1 väčší baklažán
  • 200 g paradajkového pretlaku
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL morskej soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • bazalka
  • 150 ml vody
  • 40 g feta syru

Postup

  1. V hrnci si roztopíme kokosový olej, na ktorom zľahka orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Do hrnca pridáme mleté hovädzie mäso, paradajkový pretlak, korenie, morskú soľ, 150 ml vody a zmes poriadne zamiešame.
  3. Mäso dusíme prikryté po dobu 20 minút.
  4. Následne do mäsa pridáme na malé kúsky nakrájaný baklažán a premiešame.
  5. Takto mäso s baklažánom dusíme 10 minút.
  6. Nakoniec pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, v prípade potreby ešte trocha vody, bazalku a odkryté jedlo varíme ešte 5 minút.
  7. Hotovú mäsovú zmes podávame najlepšie s ryžou alebo cestovinami, posypané nadrobeným feta syrom.
Čas prípravy45 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal372 KCal
Sacharidy16 g
Vláknina9 g
Bielkoviny33 g
Tuky17 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu