
Nepečený koko-čoko koláč
Miluješ kokos? Tak neváhaj a vyskúšaj tento jednoduchý nepečený koko-čoko koláč bez múky. Zasýti, dodá ti kvalitnú dávku zdravých tukov a zaručene uspokojí tvoje chute na sladké. V spojení s čokoládou si ho isto zamiluješ. Je skvelý na raňajky, ako dezert kedykoľvek počas dňa alebo ako občerstvenie pre návštevu. A navyše, na jeho výrobu ti postačí 15 minút.
Všetko, čo potrebujete, je kvalitný sekáčik potravín ( (odporúčam tento) ), ktorý vám dôkladne rozmixuje rozmočené datle i kokosovú plnku. Cesto na korpus máte teda hotové za pár minút a rovnako je to i s plnkou. Obe časti treba len pekne navrstviť a nechať stuhnúť v chladničke. Výsledkom bude takýto chutný koko-čoko koláč, plný zdravých ingrediencií. Na takýto typ koláča je najlepšie použiť nie úplne najemno nastrúhaný kokos, pretože ak použijete ten úplne najjemnejší, plnka sa vám bude s najväčšou pravdepodobnosťou rozpadávať.
Tento zdravý nepečený kokosovo čokoládový zákusok je bez vajec a vďaka použitiu ovsených vločiek a kokosu (veľa kokosu) je tiež bez múky. Vegánsku verziu si z neho vytvoríte jednoducho, nahradením medu za iné tekuté sladidlo, napríklad javorový sirup.
Zdravý kokosový zákusok je plný zdravých tukov a živín a vonia ako hotové kokosové nebo. Hodí sa ako na všedný deň, tak aj na vianočný stôl medzi ostatné vianočné dobroty.
1 hrnček = 250 ml.
Ingrediencie
- na korpus:
- 1,5 hrnčeka ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 1,5 hrnčeka strúhaného kokosu
- 1 hrnček datlí (alebo hrozienok) namočených v teplej vode aspoň na 30 minút (odporúčam tieto)
- 3 PL kakaa (odporúčam toto)
- 3 PL vody
- 1 banán
- na plnku:
- 3,5 hrnčeka strúhaného kokosu (odporúčam tento)
- 2 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 2 PL vody
- 3 PL medu (odporúčam tento)
- na polevu:
- 40g tmavej čokolády (odporúčam túto)
- 1 ČL kokosového oleja (odporúčam tento)
Postup
- Datle (alebo hrozienka) precedíme a spolu s ostatnými surovinami na korpus ich rozmixujeme v mixéri.
- Keď sú všetky ingrediencie poriadne rozmixované, vzniknuté cesto zatlačíme do formy (o veľkosti zhruba 20x20cm).
- Na cesto poukladáme na kolieska nakrájaný banán.
- Mixér umyjeme a vzápätí v ňom spolu rozmixujeme všetky suroviny na kokosovú plnku. (Odporúčam používať sekáčik na potraviny a v prípade, že plnka ani po čase nehustne, pridať ešte trocha viac vody).
- Vzniknutou plnkou potrieme pripravený korpus s banánmi.
- Nakoniec si vo vodnom kúpeli (alebo v mikrovlnke) roztopíme tmavú čokoládu spolu s kokosovým olejom.
- Čokoládovú polevu premiešame a rovnomerne ňou polejeme koláč.
- Koláč necháme stuhnúť v chladničke aspoň 3 hodiny a následne ho môžeme nakrájať na 16 kúskov.
Čas prípravy | 15 minút | |
Výdatnosť | 16 krajcov |
Nutričné hodnoty / 1 krajec | ||
KCal | 207 KCal | |
Sacharidy | 25 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 3 g | |
Tuky | 11 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
SnackZdravé vianočné receptyBez orechovKokosRaňajky bez laktózyRaňajky bez vajecDezerty bez mliekaZdravé dezerty bez orechovDezerty s kokosomVianočné recepty bez mlieka a laktózyVianočné recepty bez vajecVianočné recepty bez orechovOvsené recepty bez laktózy
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.