Veľmi chutný ovseno-semienkový chlieb bez múky a vajec ktorý vám poskytne dostatok vlákniny, bielkovín, zdravých tukov, vitamínov aj minerálov. V prípade, že by ste si ho chceli pripraviť nasladko, odporúčam do cesta primiešať 2 lyžice medu či javorového sirupu. Tento fantastický a nutrične bohatý chlebík je perfektný k rôznym šalátom, domácim nátierkam, syrom či olivám. Pokiaľ obľubujete výživné, tuhšie pečivo, určite tento recept vyskúšajte.
Na prípravu vám postačí jedna miska, v ktorej všetky suroviny jednoducho zmiešate dokopy. Môžete si doň tiež primiešať svoje obľúbené semienka, napríklad tekvicové či malé množstvo sezamu (keďže má sezam výraznú chuť aj vôňu, použite len malé množstvo). V prípade sladkej obmeny si doň pokojne môžete vmiešať i nejaké sušené ovocie, prípadne nasekané orechy. Nezabudnite však nechať cesto na hodinu odležať, než ho začnete piecť. Všetky suroviny totiž potrebujú nasiaknuť vodou a kokosovým olejom aby sa viac zlepili a následne zjednotili pri pečení - chlieb sa vám tak nebude rozpadávať.
Ovseno-semienkový chlieb bez múky odporúčam servírovať potretý avokádom, pestom alebo maslom. Je perfektný, určite sa po ňom iba zapráši ;)
A nezabúdajte, 1 hrnček v receptoch predstavuje 250 ml.
Všetky ingrediencie spolu zmiešame, vylejeme do silikónovej alebo papierom na pečenie vystlatej formy na chlieb a necháme odstáť aspoň 1 hodinu. Tento krok určite nevynechajte, inak chlieb nebude držať tvar a bude sa rozpadávať.
Následne chlieb pečieme 40 minút na 175 stupňoch.
Chlieb vyberieme, vyklopíme na papier na pečenie a nezakrytý ho dáme piecť ešte na 15-20 minút. Výsledný chlieb má byť zvonka tvrdší a zlatistej farby.
Najlepšie chutí čerstvý, na ďalší deň ho pred servírovaním odporúčam ohriať.