Fit Recepty
Sleduj ma
Pšenový nákyp s tvarohom a slivkami

Pšenový nákyp s tvarohom a slivkami

Čo dobré si pripraviť počas sezóny sliviek? Napríklad tento zdravý pšenový nákyp s tvarohom a slivkami, po ktorom sa budete oblizovať aj za ušami. Nákyp z pšena je jednoduchý na prípravu a je skvelým zdrojom bielkovín, komplexných sacharidov a takisto aj vlákniny a minerálov. Naservírujte si ho napríklad aj ako obed nasladko.

Pšenový nákyp s tvarohom a slivkami je perfektný ako obed, večera, ale celkom dozaista poteší aj ako dezert či na raňajky, napríklad počas víkendu. Škorica, kôra z citróna a vanilkový extrakt dodávajú tomuto nákypu z pšena neodolateľnú vôňu a chuť. Sladený je medom, no ak chcete ušetriť na kalóriách a cukroch, použiť môžete napríklad aj stéviu či xylitol. A ak chcete, môžete do tvarohovej náplne vmiešať aj štipku kardamónu.

V tomto pšenovom nákype môžete namiesto sliviek pokojne použiť aj iné sezónne ovocie. Pšeno je bez lepku, a preto si môžu tento nákyp z pšena s chuťou dopriať aj celiatici. Pšeno som uvarila vo vode, no ak chcete aby bol pšenový nákyp ešte krémovejší, môžete ho uvariť v mlieku - klasickom či rastlinnom. Z uvedených surovín vám výjdu 4 veľké a sýte porcie.

Pšenový nákyp s tvarohom a slivkami je kombinácia, ktorú si rozhodne pripravím čoskoro znova! Dúfam, že ju vyskúšate aj vy :)

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).

Ingrediencie

  • 300 g pšena
  • 2 PL medu
  • 1/2 ČL škorice (odporúčam túto cejlónsku)
  • na náplň:
  • 400 g sliviek
  • 300 g hrudkovitého tvarohu
  • 2 PL medu
  • kôra z 1 citróna
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu
  • lúpané mandle na posýpku (voliteľné)

Postup

  1. Pšeno poriadne premyjeme pod tečúcou vodou.
  2. Následne ho v hrnci zalejeme dvojnásobným objemom vody a uvaríme ho domäkka.
  3. Uvarené pšeno zmiešame s 2 lyžicami medu a škoricou.
  4. Tvaroh rozmiešame spolu s 2 lyžicami medu, s vanilkovým extraktom a kôrou z citróna.
  5. Na spodok zapekacej misy (s rozmermi okolo 25x25 cm) navrstvíme polovicu pšena.
  6. Na pšeno navrstvíme tvarohovú náplň a na ňu zase poukladáme slivky.
  7. Na vrch nákypu navrstvíme zvyšok uvareného pšena a nákyp opatrne pozatláčame.
  8. Pšenový nákyp môžeme posypať plátkami mandlí a pečieme ho 35-40 minút pri 180 stupňoch.
  9. Po dopečení ho pred krájaním necháme vychladnúť aspoň 15 minút.
Kniha Obedy a večere
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).
Kúpiť knihu
Čas prípravy60 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal458 KCal
Sacharidy78 g
Vláknina8 g
Bielkoviny22 g
Tuky4 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu