Čo dobré si pripraviť počas sezóny sliviek? Napríklad tento zdravý pšenový nákyp s tvarohom a slivkami, po ktorom sa budete oblizovať aj za ušami. Nákyp z pšena je jednoduchý na prípravu a je skvelým zdrojom bielkovín, komplexných sacharidov a takisto aj vlákniny a minerálov. Naservírujte si ho napríklad aj ako obed nasladko.
Pšenový nákyp s tvarohom a slivkami je perfektný ako obed, večera, ale celkom dozaista poteší aj ako dezert či na raňajky, napríklad počas víkendu. Škorica, kôra z citróna a vanilkový extrakt dodávajú tomuto nákypu z pšena neodolateľnú vôňu a chuť. Sladený je medom, no ak chcete ušetriť na kalóriách a cukroch, použiť môžete napríklad aj stéviu či xylitol. A ak chcete, môžete do tvarohovej náplne vmiešať aj štipku kardamónu.
V tomto pšenovom nákype môžete namiesto sliviek pokojne použiť aj iné sezónne ovocie. Pšeno je bez lepku, a preto si môžu tento nákyp z pšena s chuťou dopriať aj celiatici. Pšeno som uvarila vo vode, no ak chcete aby bol pšenový nákyp ešte krémovejší, môžete ho uvariť v mlieku - klasickom či rastlinnom. Z uvedených surovín vám výjdu 4 veľké a sýte porcie.
Pšenový nákyp s tvarohom a slivkami je kombinácia, ktorú si rozhodne pripravím čoskoro znova! Dúfam, že ju vyskúšate aj vy :)