
Rýchle tekvicové soté s kari
Milovníci tekvice, zbystrite pozornosť. Mám tu pre vás ďalší vynikajúci recept z tekvice Hokkaido. Toto rýchle tekvicové soté s kari si vás získa svojou jednoduchosťou a skvelou chuťou. Práve počas jesene vás príjemne zahreje a pohladí na duši. Podávať ho môžete ako vegánske hlavné jedlo, alebo ako prílohu k iným jedlám.
Tekvicové soté je nízkokalorické, samotná tekvica obsahuje na 100 g len okolo 14 kcal. Z 90% je totiž tekvica zložená z vody. Aby však naše telo vstrebalo dostatok vitamínu A z tekvice, je potrebné skombinovať ju s tukom. Vystačíte si aj s lyžicou olivového oleja, ak však tukom nepotrebujete šetriť, pridajte pokojne aj za dve lyžice. Nutričné hodnoty sú vypočítané s 1 lyžicou olivového oleja. Na restovanie a dusenie mi v recepte skvele poslúžil olivový olej Borges Classic. Značka Borges oslavuje už 125 rokov!
Tekvicové jadierka po očistení tekvice isto nevyhadzujte, sú perfektným zdrojom zdravých tukov, omega 3 a 6 mastných kyselín a množstva mikronutrientov. Môžete ich osušiť a zľahka opražiť na troche olivového oleja do chrumkava.
Tekvicové soté môžeme podávať napríklad s kuskusom, quinoou alebo čerstvým pečivom. Prípadne sa soté hodí aj ako nízkokalorická príloha ku kuraciemu či hovädziemu mäsu alebo rybe.
Ingrediencie
- 1200 g tekvice hokkaido (pred očistením)
- 1 veľká cibuľa
- 1 - 2 PL olivového oleja Borges Classic (odporúčam tento)
- 1 ČL soli
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
- 1/4 ČL nového mletého korenia
- 1 PL kari korenia
- 2 PL sezamu
Postup
- Tekvicu poriadne umyjeme, prekrojíme na polovicu a vydlabeme z nej jadierka.
- Potom ju nakrájame na malé kúsky.
- V hrnci si na rozpálenom olivovom oleji orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita.
- Potom pridáme nakrájanú tekvicu, korenie, soľ a dobre zamiešame.
- Tekvicu prikryjeme a dusíme do mäkka (približne 15 minút, nenecháme ju príliš sa rozvariť), pričom ju občas premiešame.
Čas prípravy | 25 minút | |
Výdatnosť | 3 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 227 KCal | |
Sacharidy | 29 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 8 g | |
Tuky | 8 g |