
Špargľové rizoto s citrónom a medvedím cesnakom
Tento vegánsky recept na rizoto isto poteší aj nevegánov, ktorí majú pre zmenu chuť na niečo ľahšie a bezmäsité. Špargľové rizoto s citrónom a medvedím cesnakom vám ulahodí úžasnou zmesou chutí a zdravých ingrediencií. Je nutrične hodnotné a pomerne nízkokalorické. Recept si isto uložte, počas špargľovej sezóny ho odporúčam vyskúšať.
Rizoto si môžete počas sezóny pripraviť s medvedím cesnakom, mimo sezóny pokojne použite lístky bazalky, kôpor či pažítku. Ako základ tohto rizota som použila jazmínovú ryžu SOS Jasmine, ktorá ho neskutočne prevonia a dodá mu chuť, ktorá v kombinácii so špargľou a citrónom úžasne vynikne. Tešiť sa môžete aj na bohatú chuť cesnaku. Namiesto parmezánu, ktorý sa bežne v rizote používa si pomôžeme lahôdkovým droždím, ktoré rizotu dodá podobnú chuť ako parmezán. Ak ním však práve nedisponujete, pokojne ho môžete vynechať, prípadne nahradiť parmezánom.
Tip: Toto špargľové rizoto môžete podávať samostatne alebo doplnené o kuracie mäso, kúsky tofu alebo o opečenú hlivu ustricovú. Ja ju zvyknem nakrájať na kúsky, orestovať na lyžičke olivového oleja a sójovej omáčke, prípadne ešte pridám mleté čierne korenie alebo čili.
Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.
Ingrediencie
- 400 g zelenej špargle
- 1 citrón (šťava + kôra)
- 1 červená cibuľa
- 2 PL olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 g ryže SOS Jasmine (odporúčam túto)
- cca 600 ml zeleninového vývaru (alebo voda s naturálnym bujónom)
- menšia hrsť lístkov medvedieho cesnaku (alebo iné bylinky)
- 100 g baby špenátu
- 2 PL lahôdkového droždia
- 3/4 ČL soli
- 1/4 ČL čerstvo namletého čierneho korenia
- kúsky čili (voliteľné)
- jarná cibuľka na ozdobu (voliteľné)
Postup
- V hrnci si na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
- Pridáme prelisované strúčiky cesnaku, prepláchnutú ryžu, dve minúty ju miešame, potom ryžu zalejeme trochou zeleninového vývaru, aby sa ryža pokryla. Znova chvíľu pomiešame a prilejeme zvyšok vývaru.
- Rizoto varíme odokryté približne 10 minút, potom do hrnca pridáme na kolieska nakrájanú špargľu, baby špenát, citrónovú šťavu a kôru, nasekaný medvedí cesnak (alebo iné bylinky), koreniny, soľ a lahôdkové droždie.
- Rizoto dobre premiešame a varíme na slabom ohni ešte približne 10 minút. Ak sa ryža začína chytať ku spodku hrnca, pridáme ešte trochu vody - aby bolo rizoto krémové, no nepripaľovalo sa.
- Po 10 minútach by malo byť rizoto krémové a špargľa zmäknutá.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 3 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 378 KCal | |
Sacharidy | 61 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bielkoviny | 13 g | |
Tuky | 8 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
NízkotučnéVegetariánskeBez laktózyBez vajecObed a večera bez múkyVegánske obedy a večereBezvaječné recepty na obed a večeruRecepty na nízkotučné obedy a večereDiétne recepty s ryžou na chudnutieZdravé veganske zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.