Fit Recepty
Sleduj ma
Špargľové rizoto s citrónom a medvedím cesnakom

Špargľové rizoto s citrónom a medvedím cesnakom

Tento vegánsky recept na rizoto isto poteší aj nevegánov, ktorí majú pre zmenu chuť na niečo ľahšie a bezmäsité. Špargľové rizoto s citrónom a medvedím cesnakom vám ulahodí úžasnou zmesou chutí a zdravých ingrediencií. Je nutrične hodnotné a pomerne nízkokalorické. Recept si isto uložte, počas špargľovej sezóny ho odporúčam vyskúšať.

Rizoto si môžete počas sezóny pripraviť s medvedím cesnakom, mimo sezóny pokojne použite lístky bazalky, kôpor či pažítku. Ako základ tohto rizota som použila jazmínovú ryžu SOS Jasmine, ktorá ho neskutočne prevonia a dodá mu chuť, ktorá v kombinácii so špargľou a citrónom úžasne vynikne. Tešiť sa môžete aj na bohatú chuť cesnaku. Namiesto parmezánu, ktorý sa bežne v rizote používa si pomôžeme lahôdkovým droždím, ktoré rizotu dodá podobnú chuť ako parmezán. Ak ním však práve nedisponujete, pokojne ho môžete vynechať, prípadne nahradiť parmezánom.

Tip: Toto špargľové rizoto môžete podávať samostatne alebo doplnené o kuracie mäso, kúsky tofu alebo o opečenú hlivu ustricovú. Ja ju zvyknem nakrájať na kúsky, orestovať na lyžičke olivového oleja a sójovej omáčke, prípadne ešte pridám mleté čierne korenie alebo čili.

Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.

Ingrediencie

  • 400 g zelenej špargle
  • 1 citrón (šťava + kôra)
  • 1 červená cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 g ryže SOS Jasmine (odporúčam túto)
  • cca 600 ml zeleninového vývaru (alebo voda s naturálnym bujónom)
  • menšia hrsť lístkov medvedieho cesnaku (alebo iné bylinky)
  • 100 g baby špenátu
  • 2 PL lahôdkového droždia
  • 3/4 ČL soli
  • 1/4 ČL čerstvo namletého čierneho korenia
  • kúsky čili (voliteľné)
  • jarná cibuľka na ozdobu (voliteľné)

Postup

  1. V hrnci si na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
  2. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku, prepláchnutú ryžu, dve minúty ju miešame, potom ryžu zalejeme trochou zeleninového vývaru, aby sa ryža pokryla. Znova chvíľu pomiešame a prilejeme zvyšok vývaru.
  3. Rizoto varíme odokryté približne 10 minút, potom do hrnca pridáme na kolieska nakrájanú špargľu, baby špenát, citrónovú šťavu a kôru, nasekaný medvedí cesnak (alebo iné bylinky), koreniny, soľ a lahôdkové droždie.
  4. Rizoto dobre premiešame a varíme na slabom ohni ešte približne 10 minút. Ak sa ryža začína chytať ku spodku hrnca, pridáme ešte trochu vody - aby bolo rizoto krémové, no nepripaľovalo sa.
  5. Po 10 minútach by malo byť rizoto krémové a špargľa zmäknutá.
Čas prípravy30 minút
Výdatnosť3 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal378 KCal
Sacharidy61 g
Vláknina6 g
Bielkoviny13 g
Tuky8 g
...
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu

✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.

Rada varíš zdravo a chceš zverejnit svoj obľúbený recept na Fit Recepty ?
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.