Fit Recepty
Sleduj ma
Špargľové rizoto s citrónom a medvedím cesnakom

Špargľové rizoto s citrónom a medvedím cesnakom

Tento vegánsky recept na rizoto isto poteší aj nevegánov, ktorí majú pre zmenu chuť na niečo ľahšie a bezmäsité. Špargľové rizoto s citrónom a medvedím cesnakom vám ulahodí úžasnou zmesou chutí a zdravých ingrediencií. Je nutrične hodnotné a pomerne nízkokalorické. Recept si isto uložte, počas špargľovej sezóny ho odporúčam vyskúšať.

Rizoto si môžete počas sezóny pripraviť s medvedím cesnakom, mimo sezóny pokojne použite lístky bazalky, kôpor či pažítku. Ako základ tohto rizota som použila jazmínovú ryžu SOS Jasmine, ktorá ho neskutočne prevonia a dodá mu chuť, ktorá v kombinácii so špargľou a citrónom úžasne vynikne. Tešiť sa môžete aj na bohatú chuť cesnaku. Namiesto parmezánu, ktorý sa bežne v rizote používa si pomôžeme lahôdkovým droždím, ktoré rizotu dodá podobnú chuť ako parmezán. Ak ním však práve nedisponujete, pokojne ho môžete vynechať, prípadne nahradiť parmezánom.

Tip: Toto špargľové rizoto môžete podávať samostatne, alebo aj doplnené o kuracie mäso, kúsky tofu alebo o opečenú hlivu ustricovú. Ja ju zvyknem nakrájať na kúsky, orestovať na lyžičke olivového oleja a sójovej omáčke, prípadne ešte pridám mleté čierne korenie alebo chilli.

Ingrediencie

  • 400 g zelenej špargle
  • 1 citrón (šťava + kôra)
  • 1 červená cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 g ryže SOS Jasmine (odporúčam túto)
  • cca 600 ml zeleninového vývaru (alebo voda s naturálnym bujónom)
  • menšia hrsť lístkov medvedieho cesnaku (alebo iné bylinky)
  • 100 g baby špenátu
  • 2 PL lahôdkového droždia
  • 3/4 ČL soli
  • 1/4 ČL čerstvo namletého čierneho korenia
  • kúsky chilli (voliteľné)
  • jarná cibuľka na ozdobu (voliteľné)

Postup

  1. V hrnci si na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
  2. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku, prepláchnutú ryžu, dve minúty ju miešame, a potom ryžu zalejeme trochou zeleninového vývaru, aby sa ryža pokryla. Znova chvíľu pomiešame a prilejeme zvyšok vývaru.
  3. Rizoto varíme odokryté približne 10 minút, potom do hrnca pridáme na kolieska nakrájanú špargľu, baby špenát, citrónovú šťavu a kôru, nasekaný medvedí cesnak (alebo iné bylinky), koreniny, soľ a lahôdkové droždie.
  4. Rizoto dobre premiešame a varíme na slabom ohni ešte približne 10 minút. Ak sa ryža začína chytať ku spodku hrnca, pridáme ešte trochu vody - aby bolo rizoto krémové, no nepripaľovalo sa.
  5. Po 10 minútach by malo byť rizoto krémové a špargľa zmäknutá.
Čas prípravy30 minút
Výdatnosť3 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal373 KCal
Sacharidy55 g
Vláknina6 g
Bielkoviny12 g
Tuky8 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu