
Tabbouleh z quinoi alebo bulguru
Tabbouleh je jednoduché bezmäsité levantínske jedlo, tradične tvorené bulgurom (niekedy aj quinoou), paradajkami, uhorkami, petržlenovou vňaťou, mätou, cibuľou, zaliate citrónovou šťavou a olivovým olejom. Na toto jedlo existuje mnoho variácií, každý si ho teda môže pripraviť podľa svojej chuti. Ja som si pre vás pripravila moju obľúbenú variáciu tabboulehu - v bezlepkovej verzii s quinoou a plnú rôznorodých chutí ktoré sa spolu krásne dopĺňajú. Vychutnať si ho môžete samostatne, s rybou, morskými plodmi či mäsom alebo napríklad s ugrilovaným tofu.
Tabbouleh je vo svojej podstate zdravý a sýty šalát so zeleninou a obilninou. Je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu a bohatý na množstvo vitamínov a minerálov. Nájdete v ňom zdravé tuky, vlákninu, rýchle aj pomaly sa uvoľňujúce sacharidy a dokonca aj nejaké bielkoviny. Podávať ho môžeme na obed či večeru, ako hlavný chod alebo prílohu.
Pripravte si tento živinami nabitý tabbouleh šalát z quinoi alebo bulguru, určite si na ňom pochutíte.
Ingrediencie
- 1 hrnček quinoi (alebo bulguru) (odporúčam túto)
- 2 hrnčeky vody
- šťava z 1 limetky/citróna
- 3 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 200g paradajok
- 200g šalátu (záhradný, jarný, mix..)
- 1 uhorka
- mäta
- petržlenová vňať
- jarná cibuľka
- 1 ČL morskej soli
- štipka mletého čierneho korenia
Postup
- Quinou (alebo bulgur) uvaríme v 2 hrnčekoch vody domäkka.
- Všetku zeleninu a bylinky umyjeme a nakrájame nadrobno.
- V miske zmiešame uvarenú quinou/bulgur s olivovým olejom, limetkovou alebo citrónovou šťavou, morskou soľou a korením.
- Pridáme nakrájanú zeleninu a bylinky a poriadne zamiešame.
- Tabbouleh môžeme podávať ešte teplý, no výborný je aj po odležaní v chladničke.
Čas prípravy | 25 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 277 KCal | |
Sacharidy | 30 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 8 g | |
Tuky | 13 g |