Fit Recepty
Sleduj ma
Chod
Preferencie
Alergény
Surovina
Fit Recepty
Sleduj ma
Tekvicová hokkaido polievka

Tekvicová hokkaido polievka

Keď sa povie jeseň a polievka, ako prvá mi napadne táto tekvicová hokkaido polievka posypaná opraženými semienkami tekvice a slnečnice. Ak ste fanúšik krémových polievok, túto budete milovať! Najlepšia jesenná nízkokalorická a nízkotučná polievka plná zeleniny a lahodnej hokkaido tekvice! Ako stvorená do sychravého obdobia.

Hokkaido tekvica je univerzálna surovina v kuchyni - skvelo chutí v dezertoch, koláčoch, rôznych kašiach ale i vo forme halušiek k mäsu. Nie je teda žiadnym prekvapením, že sa z nej dá pripraviť aj takáto fantastická, hustá, krémová tekvicová polievka, na ktorej si isto pochutí celá rodinka. My ju doma varíme vo veľkých hrncoch a možno i vďaka svojej lákavej, tmavo-oranžovej farbe je obľúbená i medzi najmenšími členmi rodiny. (Ak použijete kurkumu, odporúčam kontrolovať nadšenie vašich detí, keďže sa polievka potom ťažšie zmýva z nábytku ;)).

Opražte si na suchej panvici semienka tekvice a posuňte polievkový zážitok na ešte vyšší level. Môžete zvoliť aj iné, no vrelo odporúčam mix tekvicových a slnečnicových semienok. V každom prípade dodajú tejto lahodnej, krémovej polievke chrumkavý a výrazný tón. Jeden tanier vás príjemne zahreje aj zasýti, no garantujem vám, že si pôjdete nabrať znova. A s tak nízkym množstvom kalórií a tukov si túto zdravú tekvicovú hokkaido polievku pokojne dajte aj trikrát!

Ingrediencie

  • 800 g tekvice hokkaido (po očistení)
  • 200 g mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL oleja/masla (odporúčam tento)
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • kari/kurkuma
  • tekvicové, slnečnicové semienka (voliteľné)

Postup

  1. Tekvicu prekrojíme na polovicu a pečieme ju 15-20 minút pri 200 stupňoch do mäkka.
  2. Po dopečení ju necháme vychladnúť a následne ju ošúpeme a vydlabeme z nej semienka.
  3. Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji (alebo na masle) opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
  4. Pridáme nakrájanú mrkvu a petržlen.
  5. Chvíľu ich popražíme a pridáme aj upečenú tekvicu narezanú na menšie kúsky.
  6. Zeleninu osolíme a okoreníme podľa chuti.
  7. Zeleninu zalejeme vodou tak, aby voda pokrývala obsah hrnca a polievku varíme zhruba 15 minút, dokým zelenina nezmäkne.
  8. Následne polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a v prípade potreby ešte dochutíme korením.
  9. Polievku môžeme podávať posypanú nasucho opraženými tekvicovými či inými semienkami (odporúčam! :)).
Čas prípravy50 minút
Výdatnosť6 porcií
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal57 KCal
Sacharidy8 g
Vláknina3 g
Bielkoviny2 g
Tuky2 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu