
Tekvicová hokkaido polievka
Keď sa povie jeseň a polievka, ako prvá mi napadne táto tekvicová hokkaido polievka posypaná opraženými semienkami tekvice a slnečnice. Ak ste fanúšik krémových polievok, túto budete milovať! Najlepšia jesenná nízkokalorická a nízkotučná polievka plná zeleniny a lahodnej hokkaido tekvice! Ako stvorená do sychravého obdobia.
Hokkaido tekvica je univerzálna surovina v kuchyni - skvelo chutí v dezertoch, koláčoch, rôznych kašiach ale i vo forme halušiek k mäsu. Nie je teda žiadnym prekvapením, že sa z nej dá pripraviť aj takáto fantastická, hustá, krémová tekvicová polievka, na ktorej si isto pochutí celá rodinka. My ju doma varíme vo veľkých hrncoch a možno i vďaka svojej lákavej, tmavo-oranžovej farbe je obľúbená i medzi najmenšími členmi rodiny. (Ak použijete kurkumu, odporúčam kontrolovať nadšenie vašich detí, keďže sa polievka potom ťažšie zmýva z nábytku ;)).
Opražte si na suchej panvici semienka tekvice a posuňte polievkový zážitok na ešte vyšší level. Môžete zvoliť aj iné, no vrelo odporúčam mix tekvicových a slnečnicových semienok. V každom prípade dodajú tejto lahodnej, krémovej polievke chrumkavý a výrazný tón. Jeden tanier vás príjemne zahreje aj zasýti, no garantujem vám, že si pôjdete nabrať znova. A s tak nízkym množstvom kalórií a tukov si túto zdravú tekvicovú hokkaido polievku pokojne dajte aj trikrát!
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 800 g tekvice hokkaido (po očistení)
- 200 g mrkvy
- 2 petržleny
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL oleja/masla (odporúčam tento)
- morská soľ (odporúčam túto)
- mleté čierne korenie
- kari/kurkuma (odporúčam túto)
- tekvicové, slnečnicové semienka (voliteľné)
Postup
- Tekvicu prekrojíme na polovicu a pečieme ju 15-20 minút pri 200 stupňoch do mäkka.
- Po dopečení ju necháme vychladnúť a následne ju ošúpeme a vydlabeme z nej semienka.
- Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji (alebo na masle) opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
- Pridáme nakrájanú mrkvu a petržlen.
- Chvíľu ich popražíme a pridáme aj upečenú tekvicu narezanú na menšie kúsky.
- Zeleninu osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Zeleninu zalejeme vodou tak, aby voda pokrývala obsah hrnca a polievku varíme zhruba 15 minút, dokým zelenina nezmäkne.
- Následne polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a v prípade potreby ešte dochutíme korením.
- Polievku môžeme podávať posypanú nasucho opraženými tekvicovými či inými semienkami (odporúčam! :)).
Čas prípravy | 50 minút | |
Výdatnosť | 6 porcií |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 57 KCal | |
Sacharidy | 8 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 2 g | |
Tuky | 2 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruVysoký obsah vlákninyNízkokalorickéVegánskeObedy a večerePolievkyBez lepkuBez orechovZeleninaBezlaktózové recepty na obedy a večereZdravé zeleninové obedy a večereDiétne recepty na obedy a večereZdravé bezmäsité recepty na obedy a večereVegánske polievkyTekvicové recepty bez múkyNízkokalorické diétne zeleninové receptyBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.