
Zdravé tekvicové rizoto s mrkvou
Perfektné zdravé tekvicové rizoto s mrkvou, ktoré si určite zamilujete! Doplňte ho o sušené paradajky, olivy a strúhaný parmezán a o pochúťku pre celú rodinu máte postarané. Recept na toto jednoduché rizoto padne vhod najmä na jeseň.
Rizoto je všeobecne veľmi jednoduché a komfortné jedlo, ktoré si vieme pripraviť raz-dva, za pomoci zopár surovín. Prečo ho teda nevyskúšať v tejto chutnej kombinácii, s tekvicou a mrkvou? Je bohaté na vlákninu, pomerne nízkokalorické a v prípade, že by ste si v ňom chceli navýšiť obsah bielkovín, môžete ho podávať spolu s tuniakom alebo lososom. V prípade, že doma nemáte kurací vývar, môžete použiť aj zeleninový. Vývar rizoto krásne dochutí, je tak podľa mňa pre rizoto lepšou voľbou ako voda, a to najmä v tomto prípade.
*Tekvicové pyré si môžeme jednoducho pripraviť doma:
Maslovú alebo hokkaido tekvicu rozpolíme, zbavíme semienok a dáme piecť na 45 minút na 190 stupňoch. Keď je tekvica mäkká a vychladnutá,ošúpeme ju a rozmixujeme na pyré. Pyré môžeme skladovať v chladničke alebo mrazničke.
Inšpirujte sa mojím jednoduchým receptom na zdravé rizoto. Ak toto tekvicové rizoto vyskúšate, som si istá, že ho nebudete robiť prvý a poslednýkrát.
Ingrediencie
- 300g ryže (hnedá, basmati, jasmínová, divoká..) (odporúčam túto)
- 500g tekvicového pyré (z tekvice hokkaido alebo maslovej)*
- 1 l kuracieho vývaru
- 200g strúhanej mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1 ČL morskej soli (odporúčam túto)
- 4 strúčiky cesnaku
- rozmarín
- petržlenová vňať
- voda (podľa potreby)
- olivy, sušené paradajky (voliteľné)
Postup
- Vo väčšom hrnci si na rozohriatom oleji zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme premytú ryžu, zamiešame a zalejeme kuracím vývarom.
- Pridáme tekvicové pyré a za občasného miešania varíme, pokým ryža nezmäkne.
- Medzičasom pridávame do ryže potrebné množstvo vody.
- Keď je ryža hotová, pridáme do nej nastrúhanú mrkvu, prelisované strúčiky cesnaku, koreniny a morskú soľ.
- V prípade záujmu tiež môžeme pridať olivy a sušené paradajky.
- Rizoto môžeme podávať samostatne alebo spolu s tuniakom, krevetami či kuracím mäsom.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 336 KCal | |
Sacharidy | 55 g | |
Vláknina | 12 g | |
Bielkoviny | 8 g | |
Tuky | 7 g |