Fit Recepty
Sleduj ma
Zdravé tekvicové rizoto s mrkvou

Zdravé tekvicové rizoto s mrkvou

Perfektné zdravé tekvicové rizoto s mrkvou, ktoré si určite zamilujete! Doplňte ho o sušené paradajky, olivy a strúhaný parmezán a o pochúťku pre celú rodinu máte postarané. Recept na toto jednoduché rizoto padne vhod najmä na jeseň.

Rizoto je všeobecne veľmi jednoduché a komfortné jedlo, ktoré si vieme pripraviť raz-dva, za pomoci zopár surovín. Prečo ho teda nevyskúšať v tejto chutnej kombinácii, s tekvicou a mrkvou? Je bohaté na vlákninu, pomerne nízkokalorické a v prípade, že by ste si v ňom chceli navýšiť obsah bielkovín, môžete ho podávať spolu s tuniakom alebo lososom. V prípade, že doma nemáte kurací vývar, môžete použiť aj zeleninový. Vývar rizoto krásne dochutí, je tak podľa mňa pre rizoto lepšou voľbou ako voda, a to najmä v tomto prípade.

*Tekvicové pyré si môžeme jednoducho pripraviť doma:

Maslovú alebo hokkaido tekvicu rozpolíme, zbavíme semienok a dáme piecť na 45 minút na 190 stupňoch. Keď je tekvica mäkká a vychladnutá,ošúpeme ju a rozmixujeme na pyré. Pyré môžeme skladovať v chladničke alebo mrazničke.

Inšpirujte sa mojím jednoduchým receptom na zdravé rizoto. Ak toto tekvicové rizoto vyskúšate, som si istá, že ho nebudete robiť prvý a poslednýkrát.

Tento recept je z knihy Fit recepty 3.diel (kúpite tu).

Ingrediencie

  • 300g ryže (hnedá, basmati, jasmínová, divoká..)
  • 500g tekvicového pyré (z tekvice hokkaido alebo maslovej)*
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 200g strúhanej mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
  • 1 ČL morskej soli
  • 4 strúčiky cesnaku
  • rozmarín
  • petržlenová vňať
  • voda (podľa potreby)
  • olivy, sušené paradajky (voliteľné)

Postup

  1. Vo väčšom hrnci si na rozohriatom oleji zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridáme premytú ryžu, zamiešame a zalejeme kuracím vývarom.
  3. Pridáme tekvicové pyré a za občasného miešania varíme, pokým ryža nezmäkne.
  4. Medzičasom pridávame do ryže potrebné množstvo vody.
  5. Keď je ryža hotová, pridáme do nej nastrúhanú mrkvu, prelisované strúčiky cesnaku, koreniny a morskú soľ.
  6. V prípade záujmu tiež môžeme pridať olivy a sušené paradajky.
  7. Rizoto môžeme podávať samostatne alebo spolu s tuniakom, krevetami či kuracím mäsom.
Kniha Fit recepty 3
Tento recept je z knihy Fit recepty 3.diel (kúpite tu).
Kúpiť knihu
Čas prípravy30 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal336 KCal
Sacharidy55 g
Vláknina12 g
Bielkoviny8 g
Tuky7 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu