Fit Recepty
Sleduj ma
Thajské stir-fry s bazalkou (Pad kra prao)

Thajské stir-fry s bazalkou (Pad kra prao)

Pad kra prao je jedno z najpopulárnejších thajských jedál. Jeho názov znamená "pražené mäso s bazalkou” a je to jednoduchý a chutný recept, ktorý si pripravíte do pol hodiny. V tomto prípade, ako inak, než vo fit verzii.

Thajské stir-fry s bazalkou si získa všetkých nadšencov rýchlych exotických jedál. Hlavnou zložkou Pad kra prao je mäso, najčastejšie hovädzie alebo bravčové - my použijeme hovädzie mleté mäso. Klúčovou ingredienciou, ktorá dáva tomuto jedlu jeho charakteristickú chuť a arómu, je čerstvá thajská bazalka. Ak viete zohnať thajskú verziu bazalky, určite použite tú, ak nie, vystačíte si aj s klasickou bazalkou. Chute mäsa obalené v bazalke sa krásne dopĺňajú s aromatickou jazmínovou ryžou SOS.

Ak ešte doma nemáte zásobu sójovej, ustricovej a rybacej omáčky, určite odporúčam zaobstarať si ich, nielen kvôli tomuto receptu. Ak ste totiž fanúšikmi thajskej kuchyne, v zásobe sa vám zídu aj pri ďalších receptoch (na mojej stránke ich už nájdete niekoľko). Tieto omáčky jedlo úžasne dochutia a zoženiete vo všetkých väčších, ale aj menších supermarketoch - hľadajte v ázijskom kútiku.

Pad kra prao sa podáva s jazmínovou ryžou a volským okom.

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 250 g mletého hovädzieho mäsa (s nižším podielom tuku)
  • 100 g ryže SOS Jasmine (odporúčam túto)
  • 250 ml vody
  • 1/2 ČL soli
  • 2 vajcia
  • 30 g bazalky (ideálne thajskej)
  • 1,5 PL olivového alebo sezamového oleja
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL rybacej omáčky
  • 2 PL ustricovej omáčky
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 PL čili omáčky (alebo štipka čili korenia)
  • 3 strúčiky cesnaku
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Ryžu prepláchneme pod tečúcou vodou, aby sme ju zbavili čo najviac škrobu, a potom ju v hrnci zalejeme s 250 ml vody.
  2. Pridáme 1/2 ČL soli a varíme ju pod pokrievkou na slabšom plameni domäkka (približne 15 minút). Po uvarení necháme ryžu odstáť pod pokrievkou 5-10 minút, aby sa zrnká mohli pekne oddeliť a absorbovať vodu.
  3. Vo woku alebo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita.
  4. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku, mleté mäso a pražíme ho za stáleho miešania na silnom plameni približne 3 minúty, kým mäso nezbledne.
  5. Potom pridáme všetky zvyšné suroviny okrem bazalky, párkrát premiešame, plameň stíšime a za častého miešania restujeme ešte 5 minút.
  6. Potom pridáme bazalku v celku (nemusíme ju sekať), premiešame a mäso restujeme ešte približne 5 minút za občasného miešania.
  7. Medzitým si na panvici pripravíme vajíčka na štýl volského oka. Panvicu odporúčam predom zľahka postriekať olejom.
  8. Hotové mäso podávame s uvarenou ryžou a volským okom

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy25 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal612 KCal
Sacharidy56 g
Vláknina2 g
Bielkoviny40 g
Tuky25 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu