
Tvarohovo-marhuľový koláč s kokosom
Svieži letný koláč z tvarohu, marhúľ a kokosu. Tento jednoduchý a zdravý tvarohovo-marhuľový koláč s kokosom vám učaruje svojou lahodnou chuťou aj priaznivými výživovými hodnotami. Určite si ho zamilujete ;)
Nepečený tvarohovo-marhuľový koláč s kokosom je jeden z našich najobľúbenejších. Robím ho veľmi rada, pretože jeho príprava mi nikdy nezaberie viac ako 15 minút a výsledok veru stojí za ochutnávku. Aj keď musím uznať, že vždy zo stola zmizne priam svetelnou rýchlosťou. Tento tvarohovo-marhuľový koláč s kokosom je bez múky a lepku, pochutiť si na ňom teda bez obáv môžu aj celiatici.
Vďaka tvarohu má tento koláč pomerne vysoký podiel bielkovín. Ak by ste si ho chceli pripraviť ešte v diétnejšej verzii, odporúčam vynechať kokos, ktorý mu síce pridáva delikátnu chuť, no je bohatý na tuky, čo pre niektorých z vás nemusí byť priaznivé. Ak ste teda na redukčnej diéte, pokojne z množstva kokosu uberte, prípadne ho úplne vynechajte. Pripraviť si ho môžete aj bez cukru, a to za pomoci xylitolu. Dôležité je v recepte použiť 100% želatínu bez akýchkoľvek aditív, nie tortové želé, aby dobre zatuhol.
Ak teda holdujete tvarohovým koláčom, ktoré sú zároveň zdravé a fit, tento s marhuľami a kokosom jednoducho musíte skúsiť. Tuhne veľmi rýchlo, takže maškrtiť môžete už za 2 hodiny od jeho prípravy.
Ingrediencie
- 500 g jemného tvarohu
- 50 g strúhaného kokosu (môžete vynechať) (odporúčam tento)
- 150 ml horúcej vody
- 20 g 100% želatíny
- 3 PL medu/xylitolu (odporúčam tento)
- na polevu:
- 300 g zrelých marhúľ
- 150 ml vody
- 20 g 100% želatíny
- 1 PL medu (odporúčam tento)
- horká čokoláda (voliteľné) (odporúčam túto)
Postup
- V 150 ml horúcej vody roztopíme želatínu.
- V miske si rozmiešame tvaroh spolu so sladidlom, kokosom a pripravenou želatínou.
- Vzniknuté cesto vylejeme do tortovej formy (s priemerom zhruba 18 cm).
- Koláč dáme stuhnúť do chladničky.
- V hrnci si ohrejeme 150 ml vody, do ktorej pridáme na malé kúsky nakrájané marhule a povaríme ich do mäkka (zhruba 5 minút).
- Následne zmes presunieme do mixéra, kde pridáme aj želatínu, med a zmes rozmixujeme čo najviac dohladka.
- Hotovú polevu necháme chvíľu vychladnúť a následne ju opatrne vylejeme na vrch koláča.
- Koláč dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- V prípade záujmu ho môžeme na záver poliať roztopenou horkou čokoládou.
Čas prípravy | 15 minút | |
Výdatnosť | 8 krajcov |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 145 KCal | |
Sacharidy | 13 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bielkoviny | 13 g | |
Tuky | 4 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínVegetariánskeZdravé dezertyBez vajecFitness dezerty s vysokým obsahom bielkovínNízkokalorické dezertyZdravé dezerty bez vajecZdravé dezerty bez múky a lepkuFitness recepty s kokosom a vysokým obsahom bielkovínZdravé recepty s kokosom bez cukru
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.