
Zapekané cestoviny s tofu a tuniakom
Zapekané cestoviny s tofu a tuniakom sú veľmi vďačné jedlo, ktoré si môžete navariť na niekoľko dní dopredu a pochutí si na nich celá rodinka. Sú plné bielkovín a zdravých surovín. Tak ak znova raz neviete, čo do hodinky pripraviť na stôl, odporúčam napríklad túto dobrotu.
Pripraviť si ich môžete s použitím akýchkoľvek cestovín - nezáleží na type ani tvare. Špirály, motýliky, penne či dokonca fliačky - fungovať budú všetky. Celiatici môžu použiť napríklad pohánkové či kukuričné cestoviny. Zapekané cestoviny si pripravíme s paradajkovou omáčkou a syrom, doplníme ich o tie správne koreniny a samozrejme, nemôže chýbať ani cesnak. Zo zeleniny v tomto recepte použijeme cuketu a kukuricu, no ak máte práve kreatívnu chvíľku, alebo musíte vyprázdniť zásoby v chladničke, pokojne si recept prispôsobte podľa seba, verím, že na ňom nie je čo pokaziť.
Čaká na vás príjemných 40 g bielkovín na porciu a jedlo nie je chudobné ani na vlákninu. Tofu a tuniak sú suroviny bohaté na množstvo mikronutrientov, a teda jedlo obohatia o celé spektrum vitamínov a minerálov. Nechýbajú ani omega 3 mastné kyseliny.
Ak sa vám teda doma povaľujú zásoby tofu a tuniaka a neviete čo s nimi, určite si tento recept pripravte, je veľmi chutný a jednoduchý zároveň. Zapekané cestoviny s tofu a tuniakom chutia najlepšie teplé a posypať ich môžete aj strúhaným parmezánom. Mňam!
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 500 g celozrnných cestovín (odporúčam tieto)
- 700 g paradajkového pyré
- 400 g tofu
- 1 nastrúhaná cuketa
- 300 g tuniaka vo vlastnej šťave (odporúčam tento)
- 150 g strúhanej mozzarelly (s nižším obsahom tuku)
- 50 g kukurice
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL oregana
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- čerstvá bazalka (voliteľné)
Postup
- Cestoviny uvaríme vo vriacej, osolenej vode takmer do mäkka (varíme ich okolo 10 minút). Následne ich precedíme.
- Vo veľkom hrnci alebo v mise si zmiešame uvarené cestoviny spolu s nastrúhanou cuketou, nakrájaným tofu, tuniakom zbaveným šťavy, strúhaným syrom a kukuricou.
- Pridáme aj paradajkové pyré, koreniny, soľ, prelisovaný cesnak, v prípade záujmu aj čerstvú bazalku a všetko spolu poriadne premiešame.
- Takto pripravené cestoviny premiestnime do väčšej zapekacej formy (s rozmermi okolo 35x25 cm).
- Cestoviny pečieme 30 minút pri 190 stupňoch. Tuhé budú až po odležaní v chladničke.
Čas prípravy | 50 minút | |
Výdatnosť | 5 porcií |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 568 KCal | |
Sacharidy | 69 g | |
Vláknina | 12 g | |
Bielkoviny | 40 g | |
Tuky | 11 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruVysoký obsah vlákninyNízkokalorickéObedy a večereBez orechovTuniakZeleninaFitness obedy a večere s tuniakomZdravé zeleninové obedy a večereDiétne recepty na obedy a večereNízkotučné cuketové receptyNízkotučné fit recepty s tuniakomNízkokalorické a diétne tofu receptyNízkokalorické diétne zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.