
Zdravá ovocná žemľovka z mandľovej a kokosovej múky
Dá sa vyrobiť zdravá žemľovka? Áno, aj žemľovka môže byť zdravá a chutná zároveň. Nevyzerá síce ako tá tradičná, no jej chuť je skvelá. Skúste túto zdravú, bezlepkovú ovocnú žemľovku ktorej cesto je vytvorené z mandľovej a kokosovej múky. Naservírujte si ju poliatu javorovým sirupom či medom a hotová dobrota je na svete. Vychutnajte si ju na raňajky, obed či večeru - na túto žemľovku je ten správny čas stále :)
Dbať o štíhlu líniu a zároveň si dopriať sladké obedy znie ako splnený sen. Žemľovka sa mnohým spája s detstvom, kedy sme utekali do kuchyne zistiť, čo tak pekne sladko rozvoniava po byte. Aj práve preto je tento recept na žemľovku u nás doma jeden z obľúbených fit receptov. Jemná chuť mandlí a kokosu v ceste je ideálna v kombinácii so sladkou ovocnou zálievkou s čučoriedkami. Môžete samozrejme použiť akékoľvek iné obľúbené ovocie ako maliny, jahody, marhule či broskyne.
Recept si môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti, a teda môžete pridať aj nastrúhané jablko, tvaroh či slivky. Tak ako v mnohých mojich fit receptoch, aj tentokrát si toto diétne jedlo viete prispôsobiť pre seba a vašu rodinku :)
Ingrediencie
- Na cesto:
- 5 PL mandľovej múky (rozmixovaných/pomletých mandlí) (odporúčam túto)
- 4 PL kokosovej múky (odporúčam túto)
- 200ml mlieka (ľubovoľného)
- 2 vajcia
- 1 zrelý banán
- 1 PL medu (odporúčam tento)
- 2 PL maku (voliteľné)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL škorice
- Na zálievku:
- 1/2 hrnčeka mlieka (ľubovoľného)
- 1 veľké vajce
- 1 hrnček jablkového pyré
- 2 PL medu (odporúčam tento)
- 40g hrozienok
- 100g čučoriedok (prípadne iného ovocia)
- 1 ČL škorice (odporúčam túto cejlónsku)
Postup
- V miske si zmiešame mandľovú a kokosovú múku.
- Primiešame do nich všetky ostatné suroviny na cesto a vzniknuté cesto vylejeme do formy (zhruba 20x20cm) vystlatej papierom na pečenie.
- Cesto pečieme 25 minút na 180 stupňoch.
- Keď je korpus po 25 minútach pevný, vyberieme ho z rúry a nakrájame na menšie kúsky ktoré necháme vo forme.
- Kým sa korpus pečie, pripravíme si zálievku.
- Mlieko, vajce, jablkové pyré, med a škoricu spolu poriadne rozmiešame a na záver primiešame aj čučoriedky (prípadne iné ovocie) a hrozienka.
- Zálievkou polejeme nakrájaný korpus a celú žemľovku dáme piecť na ďalších *30 minút na 190 stupňov.
- * Ak sa náhodou po čase začne zhora pripekať, prikryjeme ju alobalom.
- Hotovú žemľovku necháme chvíľu vychladnúť a následne ju môžeme krájať.
- Po odležaní v chladničke bude ešte pevnejšia.
Čas prípravy | 65 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 277 KCal | |
Sacharidy | 39 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bielkoviny | 9 g | |
Tuky | 9 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
VegetariánskeRaňajkyZdravé dezertyBez laktózyVajciaObed a večera bez múkyRaňajky bez múky a lepkuFitness recepty na raňajky s vajíčkamiNízkokalorické dezertyZdravé dezerty bez múky a lepkuDezerty s vysokým obsahom vlákninyBezlepkové recepty s vajíčkami
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.