Fit Recepty
Sleduj ma
Chod
Preferencie
Alergény
Surovina
Fit Recepty
Sleduj ma
Zdravá ovocná žemľovka z mandľovej a kokosovej múky

Zdravá ovocná žemľovka z mandľovej a kokosovej múky

Dá sa vyrobiť zdravá žemľovka? Áno, aj žemľovka môže byť zdravá a chutná zároveň. Nevyzerá síce ako tá tradičná, no jej chuť je skvelá. Skúste túto zdravú, bezlepkovú ovocnú žemľovku ktorej cesto je vytvorené z mandľovej a kokosovej múky. Naservírujte si ju poliatu javorovým sirupom či medom a hotová dobrota je na svete. Vychutnajte si ju na raňajky, obed či večeru - na túto žemľovku je ten správny čas stále :)

Dbať o štíhlu líniu a zároveň si dopriať sladké obedy znie ako splnený sen. Žemľovka sa mnohým spája s detstvom, kedy sme utekali do kuchyne zistiť, čo tak pekne sladko rozvoniava po byte. Aj práve preto je tento recept na žemľovku u nás doma jeden z obľúbených fit receptov. Jemná chuť mandlí a kokosu v ceste je ideálna v kombinácii so sladkou ovocnou zálievkou s čučoriedkami. Môžete samozrejme použiť akékoľvek iné obľúbené ovocie ako maliny, jahody, marhule či broskyne.

Recept si môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti, a teda môžete pridať aj nastrúhané jablko, tvaroh či slivky. Tak ako v mnohých mojich fit receptoch, aj tentokrát si toto diétne jedlo viete prispôsobiť pre seba a vašu rodinku :)

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.diel (kúpite tu).

Ingrediencie

  • Na cesto:
  • 5 PL mandľovej múky (rozmixovaných/pomletých mandlí) (odporúčam túto)
  • 4 PL kokosovej múky (odporúčam túto)
  • 200ml mlieka (ľubovoľného)
  • 2 vajcia
  • 1 zrelý banán
  • 1 PL medu
  • 2 PL maku (voliteľné)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL škorice
  • Na zálievku:
  • 1/2 hrnčeka mlieka (ľubovoľného)
  • 1 veľké vajce
  • 1 hrnček jablkového pyré
  • 2 PL medu
  • 40g hrozienok
  • 100g čučoriedok (prípadne iného ovocia)
  • 1 ČL škorice (odporúčam túto cejlónsku)

Postup

  1. V miske si zmiešame mandľovú a kokosovú múku.
  2. Primiešame do nich všetky ostatné suroviny na cesto a vzniknuté cesto vylejeme do formy (zhruba 20x20cm) vystlatej papierom na pečenie.
  3. Cesto pečieme 25 minút na 180 stupňoch.
  4. Keď je korpus po 25 minútach pevný, vyberieme ho z rúry a nakrájame na menšie kúsky ktoré necháme vo forme.
  5. Kým sa korpus pečie, pripravíme si zálievku.
  6. Mlieko, vajce, jablkové pyré, med a škoricu spolu poriadne rozmiešame a na záver primiešame aj čučoriedky (prípadne iné ovocie) a hrozienka.
  7. Zálievkou polejeme nakrájaný korpus a celú žemľovku dáme piecť na ďalších *30 minút na 190 stupňov.
  8. * Ak sa náhodou po čase začne zhora pripekať, prikryjeme ju alobalom.
  9. Hotovú žemľovku necháme chvíľu vychladnúť a následne ju môžeme krájať.
  10. Po odležaní v chladničke bude ešte pevnejšia.
Kniha Fit recepty 2
Tento recept je z knihy Fit recepty 2.diel (kúpite tu).
Kúpiť knihu
Čas prípravy65 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal277 KCal
Sacharidy39 g
Vláknina7 g
Bielkoviny9 g
Tuky9 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu