
Zdravá zelerová polievka s mrkvou a batátom
Čo zahreje v sychravom počasí lepšie ako šálka teplého čaju či tanier polievky? Napríklad táto zdravá zelerová polievka s mrkvou a batátom je jedna z mojich najobľúbenejších. Vychutnajte si ju ako prvý chod obeda alebo aj ako teplú večeru - je totiž dosť sýta. Polievka je aj bez zahusťovania úžasne krémová a prekvapí svojou výnimočnou sladkastou chuťou.
Táto jednoduchá zelerová polievka s mrkvou a batátom určite poteší všetkých priaznivcov sladkých zemiakov - a ja sa k vám, milí priaznivci, jednoznačne zaraďujem. Batáty zbožňujem snáď na všetky spôsoby a ak sa mi nejaký v kuchyni zvýši, pripravím si z neho túto chutnú polievku. Na príprave tejto zelerovej polievky s mrkvou a batátom nie je nič zložité - všetko spolu treba iba povariť v jednom hrnci a nakoniec rozmixovať. Polievky nie sú žiadna veda, takže smelo do toho.
Konzumáciou jednej porcie tejto polievky s batátmi do svojho tela prepašujete celkom slušné množstvo vlákniny a nemusíte sa báť ani o svoju figúru, keďže obsahuje menej ako 160 kcal. To je, oproti klasickým krémovým a smotanovým polievkám ozaj príjemné číslo.
Spojenie zeleru, mrkvy a batátu si v tejto polievke zamilujete. A určite nevynechajte ani čerstvé bylinky. Dobrú chuť! :)
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 300 g očisteného zeleru (buľvového)
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 stredne veľký batát
- 1 cibuľa
- 1,3 l zeleninového alebo hovädzieho vývaru (prípadne vody)
- 1 PL oleja (odporúčam tento)
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- čerstvý tymián/pažítka (podľa chuti)
- 2 ČL ľanových semienok (odporúčam tieto)
Postup
- Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu.
- K cibuli pridáme očistené a na menšie kúsky nakrájané mrkvy, zeler aj sladký zemiak.
- Zeleninu restujeme približne 5 minút, osolíme ju, okoreníme a zalejeme vývarom.
- Polievku prikryjeme a varíme približne 20-30 minút, pokým všetka zelenina nezmäkne.
- Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka.
- Nakoniec do polievky vmiešame čerstvé bylinky, párkrát zamiešame a podávame ju posypanú ľanovými semienkami.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 158 KCal | |
Sacharidy | 19 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 5 g | |
Tuky | 5 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruVysoký obsah vlákninyNízkokalorickéVegánskeObedy a večerePolievkyBez lepkuBez orechovSladké zemiakyZeleninaBezlaktózové recepty na obedy a večereZdravé zeleninové obedy a večereDiétne recepty na obedy a večereZdravé bezmäsité recepty na obedy a večereVegánske polievkyDiétne recepty so sladkými zemiakmi na chudnutieVegánske recepty so sladkými zemiakmiNízkokalorické diétne zeleninové receptyBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.