Fit Recepty
Sleduj ma
Zdravá zelerová polievka s mrkvou a batátom

Zdravá zelerová polievka s mrkvou a batátom

Čo zahreje v sychravom počasí lepšie ako šálka teplého čaju či tanier polievky? Napríklad táto zdravá zelerová polievka s mrkvou a batátom je jedna z mojich najobľúbenejších. Vychutnajte si ju ako prvý chod obeda alebo aj ako teplú večeru - je totiž dosť sýta. Polievka je aj bez zahusťovania úžasne krémová a prekvapí svojou výnimočnou sladkastou chuťou.

Táto jednoduchá zelerová polievka s mrkvou a batátom určite poteší všetkých priaznivcov sladkých zemiakov - a ja sa k vám, milí priaznivci, jednoznačne zaraďujem. Batáty zbožňujem snáď na všetky spôsoby a ak sa mi nejaký v kuchyni zvýši, pripravím si z neho túto chutnú polievku. Na príprave tejto zelerovej polievky s mrkvou a batátom nie je nič zložité - všetko spolu treba iba povariť v jednom hrnci a nakoniec rozmixovať. Polievky nie sú žiadna veda, takže smelo do toho.

Konzumáciou jednej porcie tejto polievky s batátmi do svojho tela prepašujete celkom slušné množstvo vlákniny a nemusíte sa báť ani o svoju figúru, keďže obsahuje menej ako 160 kcal. To je, oproti klasickým krémovým a smotanovým polievkám ozaj príjemné číslo.

Spojenie zeleru, mrkvy a batátu si v tejto polievke zamilujete. A určite nevynechajte ani čerstvé bylinky. Dobrú chuť! :)

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).

Ingrediencie

  • 300 g očisteného zeleru (buľvového)
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 stredne veľký batát
  • 1 cibuľa
  • 1,3 l zeleninového alebo hovädzieho vývaru (prípadne vody)
  • 1 PL oleja odporúčam tento
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • čerstvý tymián/pažítka (podľa chuti)
  • 2 ČL ľanových semienok (odporúčam tieto)

Postup

  1. Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu.
  2. K cibuli pridáme očistené a na menšie kúsky nakrájané mrkvy, zeler aj sladký zemiak.
  3. Zeleninu restujeme približne 5 minút, osolíme ju, okoreníme a zalejeme vývarom.
  4. Polievku prikryjeme a varíme približne 20-30 minút, pokým všetka zelenina nezmäkne.
  5. Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka.
  6. Nakoniec do polievky vmiešame čerstvé bylinky, párkrát zamiešame a podávame ju posypanú ľanovými semienkami.
Kniha Obedy a večere
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).
Kúpiť knihu
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal158 KCal
Sacharidy19 g
Vláknina5 g
Bielkoviny5 g
Tuky5 g