
Zdravé kokosové macaroons
Farebné francúzske macarons z mandľovej múky, cukru a bielkov, ktoré sú náročné na prípravu asi poznáme všetci, avšak macaroons je označenie aj pre iné francúzske delikatesy. Tieto zdravé kokosové macaroons sú ďalším francúzskym potešením, ktoré si vieme pripraviť zdravo a byť fit.
Zdravé kokosové recepty patria medzi moje najobľúbenejšie a tento si určite zaslúži čestné miesto medzi nimi. Ide o sladučké, nadýchané kokosové keksíky, ktoré sú zvonka jemne chrumkavé a zvnútra vláčne. Pripravíte si ich raz-dva, iba z pár surovín - základ receptu tvorí strúhaný kokos, med a bielky. Ich nutričné hodnoty sú tiež obrovským benefitom - 1 z 24 kusov obsahuje iba 35 kcal a 3 g sacharidov. Keďže sú bez múky a lepku, potešíte nimi aj celiatikov.
Myslím, že tieto kokosové mini dezerty sú vhodné aj počas Vianoc a iných sviatkov. Sú tiež ľahko prenosné, a teda si ich so sebou môžete pribaliť na cesty alebo do práce či školy. A v prípade, že by ste si ich chceli pripraviť aj v kakaovej verzii, stačí, ak do cesta primiešate lyžicu kakaa.
Vyskúšajte tieto chutné a zdravé kokosové macaroons, určite neoľutujete. Majú úžasnú kokosovú chuť!
1 hrnček = 250 ml
Ingrediencie
- 1 hrnček strúhaného kokosu (odporúčam tento)
- 1/4 hrnčeka medu (odporúčam tento)
- 1/2 ČL mandľového/vanilkového extraktu
- štipka morskej soli
- 3 bielky
- 1 PL kakaa (voliteľné) (odporúčam toto)
Postup
- V mise vyšľaháme pomocou ručného mixéra bielka so štipkou morskej soli do tuhej peny.
- Pomocou špachtle do nich následne jemne vmiešame med alebo iné sladidlo, extrakt (buď mandľový alebo vanilkový) a strúhaný kokos.
- Cesto opatrne premiešame.
- Pomocou lyžice tvarujeme z cesta guľky a ukladáme ich na papierom vystlatý plech na pečenie.
- Macaroons pečieme na strednom rošte pri teplote 175 stupňov 10-15 minút. Vrcholky by mali mať zlatistú farbu.
- Pre kakaové makarónky pridáme do cesta 1 lyžicu kakaa.

Čas prípravy | 20 minút | |
Výdatnosť | 24 porcií |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 35 KCal | |
Sacharidy | 3 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bielkoviny | 1 g | |
Tuky | 2 g |