
Zdravé marcipánové guličky v čokoláde
Výborné a zdravé marcipánové guličky v tenkej čokoládovej vrstve, ktorým určite neodoláte. Je to zdravý dezert z hodnotných surovín, ktorý padne vhod aj ako vianočná dobrota. Ak milujete chuť marcipánu v čokoláde rovnako ako ja, určite tento zdravý variant bez rafinovaného cukru vyskúšajte.
Tento nepečený dezert je jednoduchý a rýchly na prípravu, zvládne ho tak každý začiatočník. Dopriať si ho môžu aj celiatici, pretože je bez lepku. 1 guľka obsahuje až 20% ODD vitamínu E, mangánu a 10% ODD horčíka a medi. Ak by ste si tieto marcipánové guľky chceli pripraviť vo fitness verzii, môžete do receptu pridať proteínový prášok (najlepšie vanilkový), vďaka čomu v nich navýšite obsah bielkovín. Horkú čokoládu na polevu vždy roztápam spolu s kokosovým olejom, vďaka čomu sa s ňou bude pracovať oveľa ľahšie a výsledkom bude perfektne hladká vrstva čokolády.
- Viete, ako si môžete jednoducho olúpať mandle?
Mandle môžete zbaviť šupky veľmi jednoducho. V hrnci necháme prevrieť vodu a následne do nej nasypeme mandle. Necháme ich povariť vo vriacej vode presne 1 minútu, precedíme a opláchneme studenou vodou, osušíme utierkou a nakoniec ich jednoducho zbavíme šupky. Nie je to ani veľmi časovo náročné, po niekoľkých kúskoch vám to už určite pôjde od ruky.
Presvedčte sa, aké jednoduché je pripraviť si zdravý domáci marcipán s medom.
Ingrediencie
- 2 hrnčeky lúpaných mandlí* (alebo mandľová múka) (odporúčam túto)
- 2-3 PL medu (odporúčam tento)
- 1-2 PL vody
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 odmerky vanilkového proteínu (voliteľné) (odporúčam tento)
- na polevu:
- 30g horkej čokolády (odporúčam túto)
- 1 ČL kokosového oleja (odporúčam tento)
Postup
- V mixéri si rozmixujeme všetky suroviny spolu čo najviac dohladka.
- Začneme s 2 lyžicami medu a 1 lyžicou vody a ak sa zdá hmota príliš tuhá a málo sladká, pridáme ešte po lyžici medu aj vody.
- V prípade, že chcete v guličkách zvýšiť množstvo bielkovín, pridajte aj 1/2 odmerky vanilkového proteínu.
- Zo vzniknutej marcipánovej hmoty vyrobíme guličky.
- Vo vodnom kúpeli (alebo v mikrovlnke) si roztopíme čokoládu spolu s lyžičkou kokosového oleja a poriadne ich spolu rozmiešame.
- Marcipánové guličky obalíme v roztopenej čokoláde a následne ich uložíme do uzatvárateľnej nádoby a necháme tuhnúť v chladničke aspoň 5 hodín.
Čas prípravy | 25 minút | |
Výdatnosť | 20 guľôčiek |
Nutričné hodnoty / 1 guľôčka | ||
KCal | 90 KCal | |
Sacharidy | 3 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 3 g | |
Tuky | 7 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínVegetariánskeZdravé dezertyBez laktózyBez vajecFitness dezerty s vysokým obsahom bielkovínZdravé dezerty bez vajecZdravé dezerty bez múky a lepkuRecepty na fitness snack s vysokým obsahom bielkovínSnack bez lepkuFitness vianočné receptyVianočné recepty bez múky
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.