
Zdravé mrkvové muffiny zo špaldovej múky
Sľubujem, že si tieto zdravé mrkvové muffiny zo špaldovej múky zamilujete na prvé ochutnanie. Sú lahodne mäkkučké, vláčne a tak jednoduché na prípravu! Nájdete v nich iba zdravé suroviny a k tomu kopec vlákniny.
Tieto špaldové muffiny sú bez vajec a tiež bez laktózy - prídu si pri nich tak na chuť aj alergici na tieto potraviny. No a ak ste náhodou alergický na orechy, pokojne ich môžete z receptu vynechať. Do cesta som namiesto väčšiny oleja pridala jablkové pyré, ktoré zastupuje jeho úlohu, akurát bez zbytočne vysokého množstva tuku a kalórií. Takisto v ňom nájdete aj chia semienka, ktoré pohltia nadbytočnú vodu, čo robí tieto mrkvové muffinky úplne jemnučkými aj bez vajec - určite ich teda nevynechajte.
Z uvedeného množstva surovín vám výjde 10 veľkých muffinov. Ak by ste chceli v recepte namiesto sypkého sladidla použiť napríklad med, uberte trochu z vody. Ja som si pripravila tieto mrkvové muffiny bez cukru, vďaka použitiu brezového cukru (odporúčam tento) a boli vynikajúce.
Isto tieto zdravé mrkvové muffiny zo špaldovej múky vyskúšajte, verím totiž, že ich nebudete robiť naposledy. A tá neskutočná vôňa škorice, mňam!
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 200 g hladkej špaldovej múky (alebo celozrnnej)
- 2 stredne veľké mrkvy (nastrúhané najemno)
- 120 g jablkového pyré (alebo detskej výživy) (odporúčam toto)
- 80 g xylitolu (prípadne trstinového či kokosového cukru) (odporúčam tento)
- 2 PL roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
- 2 PL chia semienok (odporúčam tieto)
- 150 ml vody
- kôra z 1/2 citróna
- 1 prášok do pečiva (odporúčam tento)
- 1 ČL škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- 50 g vlašských orechov (nasekaných nadrobno) (odporúčam tieto)
- štipka soli
- hrozienka (voliteľné)
Postup
- V miske si spolu zmiešame všetky sypké suroviny dohromady.
- Potom k nim primiešame najemno nastrúhanú mrkvu a tiež všetky mokré suroviny.
- Hotové hustejšie cesto rozdelíme do 9 muffinových formičiek (najlepšie silikónových).
- Muffiny pečieme 25-35 minút pri 190 stupňoch, podľa výkonnosti rúry, do zlatista.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 10 muffinov |
Nutričné hodnoty/ 1 muffin | ||
KCal | 155 KCal | |
Sacharidy | 21 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 5 g | |
Tuky | 7 g |