
Zdravé škoricové cereálie bez múky
Dlho som si kládla otázku, ako si môžem pripraviť svoje obľúbené chrumkavé škoricové cereálie doma, bez zbytočne prehnaného množstva cukru a múky. A tu je výsledok - perfektný recept na zdravé domáce škoricové cereálie bez lepku a múky, pripravené z mandlí, ľanových semiačok, škorice, kokosového oleja a medu.
Tieto škoricové cereálie sú dokonca low carb, na 1 porciu obsahujú iba neskutočných 7 g sacharidov - to poteší. A ak ste takí maniaci na škoricu ako ja, som si istá, že sa tomuto receptu budete tešiť ešte dlho. Sama som ho robila už niekoľkokrát a musím povedať, že doteraz som lepšie domáce cereálie nejedla. Ešte k tomu sú zdravé a nutrične hodnotné - čo viac by som si na ozvláštnenie ranných dní mohla priať, však.
Musím tiež povedať, že sú jednoduché na prípravu a postačíte si pri nich len so 6 surovinami. Najnáročnejšou časťou postupu je asi vaľkanie cesta, no verte mi, že to stojí za to. Čo sa týka posýpky, vrelo ju odporúčam a ak nechcete použiť lyžicu cukru, vystačíte si aj so xylitolom. Mandľovú múku si zase pripravíte jednoducho, rozmixovaním alebo pomletím mandlí na jemnú múčku (prípadne si môžete kúpiť hotovú mandľovú múku (odporúčam túto) ).
Zaujímavé je, že chuťovo sú veľmi podobné klasickým cini minis, ba povedala by som, že sú ešte lepšie. Nuž, presvedčte sa sami!
A ešte predtým, než sa pustíte do prípravy týchto chutnučkých cereálií, rada by som vám zdelila svoje odporúčanie - tento recept je síce na 4 porcie, no verím, že by ste mali množstvo surovín zdvojnásobiť. Poďakujte mi neskôr :)
Ingrediencie
- 1 HR (250 ml) mandľovej múky (odporúčam túto)
- 1 PL mletých ľanových semiačok (odporúčam tieto)
- 3 PL vody
- 1 PL zmäknutého kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1-2 PL medu (odporúčam tento)
- 1 ČL škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- posýpka (voliteľné):
- 1 PL trstinového cukru
- 1 ČL škorice
Postup
- V mise si spolu zmiešame mleté ľanové semiačka s vodou.
- Pridáme k nim mandľovú múku, škoricu, zmäknutý (nie roztopený) kokosový olej, sladidlo a cesto poriadne premiešame.
- Plech si vystlieme papierom na pečenie a natrieme naňho cesto.
- Cesto prikryjeme druhou vrstvou papiera na pečenie a valčekom vyvaľkáme na tenko. Čím tenšie cesto bude, tým chrumkavejšie cereálie dosiahnete.
- Vrchný papier na pečenie dáme následne z cesta dole a cereálie môžeme posypať trstinovým cukrom zmiešaným so škoricou.
- Cereálie dáme piecť na 175 stupňov na 8 minút.
- Po 8 minútach ich vytiahneme a rozrežeme na malé kúsky.
- Následne dáme cereálie zapiecť na ďalších 2-5 minút v závislosti od ich hrúbky a výkonnosti rúry.
- Počas pečenia cereálie často kontrolujte, aby sa nespálili. Výsledné cereálie by mali byť svetlohnedej farby.
Čas prípravy | 25 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 248 KCal | |
Sacharidy | 10 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 8 g | |
Tuky | 20 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah vlákninyVegánskeSnackBez lepkuRaňajky bez laktózyVegánske raňajkyRaňajky bez vajecFitness raňajkyRaňajky s vysokým obsahom vlákninyVegan snack
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.