
Ananásový zákusok bez múky a cukru
Chutný ananásový zákusok bez múky a cukru, ktorý je vďaka sušenému ovociu a perníkovému koreniu vhodný tiež na vianočný stôl. Pripraviť si ho môžete úplne bez sladidla, keďže ananás a jablkové pyré sa o jeho príjemne sladkú chuť hravo postarajú, no kto má rád sladšie zákusky, odporúčam do cesta pridať aj 1-2 lyžice medu. Tento bezlepkový zákusok je nízkokalorický a pokojne si ho môžete dať nie len ako dezert ku kávičke, ale aj na raňajky.
Vyskúšajte tento vláčny koláčik s výraznou ananásovou chuťou. Namiesto klasickej múky je v ňom použitý varený cícer, ktorý spolu s kokosovou múkou dodá cestu dostatočne tuhú konzistenciu. Navyše ho obohacuje o celý rad minerálov, vitamínov a vlákninu.
Ananás obsahuje rad minerálnych látok ako je draslík, horčík, vápnik, fosfor, zinok a železo. Okrem toho kyselinu ferulovú a listovú, mangán, rastlinné steroly, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol a tým riziko vzniku srcovo-cievnych chorôb, rozpustnú vlákninu, ktorá podporuje správnu funkciu čriev, vitamín B12, E a vitamín C, ktorý podporuje imunitu. No najhodnotnejšou látkou, ktorá sa v ananáse nachádza, je protizápalový enzým bromelín. Ten znižuje zrážanlivosť krvi a pomáha rozpúšťať usadeniny v našom cievnom systéme, čím znižuje krvný tlak a zlepšuje prekrvenie organizmu. Bromelín zlepšuje trávenie a tiež urýchľuje spaľovanie tukov. Tak čo, prepadol vás po tomto chuť na ananás? :)
Ingrediencie
- 550g ananásu (môže byť z konzervy)
- 120g jablkového pyré
- 150g sušeného ovocia
- 150g uvareného cíceru (kúpite tu)
- 3 vajcia
- 30g kokosovej múky (odporúčam túto)
- 1-2 PL medu (voliteľné) (odporúčam tento)
- 2 ČL perníkového korenia
Postup
- V malom hrnci si na miernom plameni zohrejeme ananás s jablkovým pyré a necháme ich spolu prevrieť.
- Vychladnutú hmotu premiestnime do mixéra, pridáme uvarený cícer, vajcia, kokosovú múku a perníkové korenie a mixujeme, kým nám nevznikne hladké cesto.
- Následne do cesta primiešame sušené ovocie (hrozienka, brusnice, ananás, papáju..) a v prípade potreby aj 1-2 lyžice medu.
- Cesto vylejeme do formy vystlatej papierom na pečenie a pečieme 60-70 minút na 180 stupňoch, kým nie je zákusok pevný.
- Pred krájaním ho necháme vychladnúť.
Čas prípravy | 80 minút | |
Výdatnosť | 12 kusov |
Nutričné hodnoty/ 1 kus | ||
KCal | 97 KCal | |
Sacharidy | 17 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 3 g | |
Tuky | 2 g |