
Diétny zemiakový šalát
Odľahčený, no za to výborný diétny zemiakový šalát. Naozaj sa nemusíte báť nahradenia majonézy gréckym jogurtom, šalát je tak či tak lahodný a neodolateľne krémový. Každý si ho môže upraviť podľa vlastných chutí - pridaním obľúbených surovín a upravením množstva uvedených surovín. Prakticky je tento recept diétnym vďaka nahradeniu na žalúdok ťažkej majonézy za diétnejší, grécky jogurt, ktorý je prirodzene krémový a bohatý na bielkoviny.
Ak máte strach, že vám doma diétny šalát nikto nezje, skúste na prvý pokus nahradiť polovicu množstva majonézy za jogurt - uvidíte, že nikto si to ani len nevšimne (verte mi, dokonca aj chlapi tento šalát pochválili). Ak ale nemáte žiadne výhrady voči jogurtu, uvidíte, že chuť je skutočne lahodná a majonézu už nikdy viac nebudete pre tento šalát potrebovať. Navyše je vďaka jednoduchej náhrade aj nízkokalorický a nízkotučný (najmä ak použijete 0% či 2% grécky jogurt). Tento fit zemiakový šalát sa náramne hodí k mäsu aj rybám.
Užite si tieto sviatky bez bolesti brucha a odfukovania po štedrovečernej večeri. Zvoľte diétnejšiu a ľahšie stráviteľnú verziu a uvidíte, že sa tieto Vianoce budete všetci cítiť lepšie a zdravšie. Dobrú chuť.
Ingrediencie
- 2kg zemiaky
- 10ks kyslé uhorky
- 2 PL horčica
- 500g zaváraný hrášok, mrkva a kukurica
- 300g biely grécky jogurt (0, 2 alebo 10% tuku)
- 3 vajcia
- 1 cibuľa
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup
- Zemiaky si uvaríme vo vode v šupke (zhruba 30 minút).
- Vajcia uvaríme natvrdo.
- Cibuľu si zľahka opražíme na panvici.
- Keď sú zemiaky uvarené, necháme ich vychladnúť a následne ich ošúpeme.
- Pokrájame ich nadrobno a dáme do väčšieho hrnca.
- Pridáme nakrájané vajíčka natvrdo, uhorky, cibuľu, zaváraný hrášok, mrkvu a kukuricu (bez vody) a zamiešame.
- Následne do šalátu pridáme grécky jogurt, lyžicu horčice soľ a korenie.
- Poriadne zamiešame a ochutnáme.
- Ak treba, dosolíme, dokoreníme alebo pridáme ešte horčicu.
Čas prípravy | 50 minút | |
Výdatnosť | 6 porcií |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 366 KCal | |
Sacharidy | 56 g | |
Vláknina | 12 g | |
Bielkoviny | 19 g | |
Tuky | 3 g |