Fit batatový ,,guláš” so špargľou na indický spôsob
Zdieľaj recept s priateľmi:
Spojenie batatov, indických chutí a gulášu vám asi na prvé počutie nepôjde úplne do hlavy. Faktom však je, že konzistencia tohto jedla z batatov a špargle (alebo zelených fazuliek) pripomína guláš, no ochutené je indickými koreninami a doplnené o jazmínovú ryžu. A chutí naozaj vynikajúco! Ak tiež obľubujete indické chute a bataty, tak tento batatový ,,guláš” na indický spôsob musíte skúsiť. Zahreje, zasýti, poteší chuťové poháriky a tiež telo svojou bohatou dávkou nutrientov. V recepte môžete použiť buď špargľu, alebo zelené fazuľky, prípadne obe suroviny.
Tento jednoduchý zeleninový recept je bez mäsa a tiež je vegánsky. 1 sýta porcia obsahuje okolo 570 kcal a je bohatá na vitamíny a vlákninu.
V indickom recepte nemôže chýbať ani kokosové mlieko, ktorým chuť tohto exotického gulášu zjemníme. Použite plnotučné kokosové mlieko z plechovky, prípadne z malého kartónu - nie však klasické riedke rastlinné mlieko. Určite tiež nešetrite koreninami, ktoré toto jedlo obohatia o úžasné chute. Toto zdravé batatové jedlo so špargľou odporúčam podávať s jazmínovou ryžou SOS Jasmine. Vznikne vám tak neskutočne aromatické a na chute bohaté jedlo, od ktorého sa nebudete chcieť odtrhnúť.
Milujem indické recepty, a čo vy? Vyskúšajte aj toto zeleninové jedlo v zdravej a chutnej podobe. Prajem vám dobrú chuť.
Ryžu prepláchneme, dáme ju do hrnca, zalejeme dvojnásobným objemom vody, pridáme 1/2 ČL soli a varíme ju na slabom ohni, kým neabsorbuje všetku vodu.
V druhom hnrci si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Pridáme očistené a na malé kúsky nakrájané bataty, nakrájanú špargľu (alebo zelené fazuľky), všetky koreniny, soľ, prelisované strúčiky cesnaku, zázvor a zmes restujeme približne 3 minúty.
Potom zmes zalejeme kokosovým mliekom a pridáme aj vodu tak, aby boli tekutiny zarovno s obsahom hrnca.
Jedlo varíme za občasného miešania približne 15 minút, kým nebudú bataty a špargľa uvarené do mäkka. Guláš by sa mal po čase trochu zahustiť rozvarenou zeleninou.
Ku koncu doň primiešame umytý baby špenát a chvíľu miešame, aby špenát zmäkol.
Batatový guláš podávame spolu s omáčkou a uvarenou jazmínovou ryžou.