Fit Recepty
Sleduj ma
Fit batatový ,,guláš” so špargľou na indický spôsob

Fit batatový ,,guláš” so špargľou na indický spôsob

Spojenie batatov, indických chutí a gulášu vám asi na prvé počutie nepôjde úplne do hlavy. Faktom však je, že konzistencia tohto jedla z batatov a špargle (alebo zelených fazuliek) pripomína guláš, no ochutené je indickými koreninami a doplnené o jazmínovú ryžu. A chutí naozaj vynikajúco! Ak tiež obľubujete indické chute a bataty, tak tento batatový ,,guláš” na indický spôsob musíte skúsiť. Zahreje, zasýti, poteší chuťové poháriky a tiež telo svojou bohatou dávkou nutrientov. V recepte môžete použiť buď špargľu, alebo zelené fazuľky, prípadne obe suroviny.

Tento jednoduchý zeleninový recept je bez mäsa a tiež je vegánsky. 1 sýta porcia obsahuje okolo 570 kcal a je bohatá na vitamíny a vlákninu.

V indickom recepte nemôže chýbať ani kokosové mlieko, ktorým chuť tohto exotického gulášu zjemníme. Použite plnotučné kokosové mlieko z plechovky, prípadne z malého kartónu - nie však klasické riedke rastlinné mlieko. Určite tiež nešetrite koreninami, ktoré toto jedlo obohatia o úžasné chute. Toto zdravé batatové jedlo so špargľou odporúčam podávať s jazmínovou ryžou SOS Jasmine. Vznikne vám tak neskutočne aromatické a na chute bohaté jedlo, od ktorého sa nebudete chcieť odtrhnúť.

Milujem indické recepty, a čo vy? Vyskúšajte aj toto zeleninové jedlo v zdravej a chutnej podobe. Prajem vám dobrú chuť.

Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.

Online kurz fit akadémia

Ingrediencie

  • 1 kg batatov
  • 400 g zelenej špargle (alebo zelených fazuliek)
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 150 g jazmínovej ryže SOS Jasmine (kúpite tu)
  • 1/2 ČL soli
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 cm čerstvého zázvoru (nastrúhaného)
  • 1/2 ČL korenia garam masala
  • 1 ČL kurkumy
  • 1/4 ČL mletej rasce
  • 1/2 ČL kari
 korenia
  • 1 ČL soli
  • štipka drvených čili papričiek
  • 100 g baby špenátu
  • jarná cibuľka (na ozdobu)
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Ryžu prepláchneme, dáme ju do hrnca, zalejeme dvojnásobným objemom vody, pridáme 1/2 ČL soli a varíme ju na slabom ohni, kým neabsorbuje všetku vodu.
  2. V druhom hnrci si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  3. Pridáme očistené a na malé kúsky nakrájané bataty, nakrájanú špargľu (alebo zelené fazuľky), všetky koreniny, soľ, prelisované strúčiky cesnaku, zázvor a zmes restujeme približne 3 minúty. Potom zmes zalejeme kokosovým mliekom a pridáme aj vodu tak, aby boli tekutiny zarovno s obsahom hrnca.
  4. Jedlo varíme za občasného miešania približne 15 minút, kým nebudú bataty a špargľa uvarené do mäkka. Guláš by sa mal po čase trochu zahustiť rozvarenou zeleninou.
  5. Ku koncu doň primiešame umytý baby špenát a chvíľu miešame, aby špenát zmäkol.
  6. Batatový guláš podávame spolu s omáčkou a uvarenou jazmínovou ryžou.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy25 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal574 KCal
Sacharidy82 g
Vláknina10 g
Bielkoviny13 g
Tuky20 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu