Fit Recepty
Sleduj ma
Fit halászlé - rybacia polievka so sumčekom

Fit halászlé - rybacia polievka so sumčekom

Halászlé sú asi najznámejšia maďarská polievka, ktorá sa teší veľkej obľube aj mimo tejto krajiny. Existuje niekoľko spôsobov jej prípravy. Toto je však moja najobľúbenejšia verzia tejto rybacej polievky - fit halászlé so sumčekom sú zdravé, husté, bohaté na bielkoviny, sú bez kostí a navyše, chutia vynikajúco.

Ja som klasické halászlé, v ktorých plávalo množstvo neidentifikovateľných surovín, nemala nikdy veľmi v obľube, no potom som v jednej reštaurácii natrafila na perfektné halászlé zo sumčeka, v ktorých okrem sumčeka neplávalo nič :) A tak som sa odhodlala toto jedlo replikovať - a podarilo sa!

Základ polievky tvorí vývar zo zeleniny, korenia a ryby. Aj keď sa táto polievka varí pomerne dlho, aby sa všetky chute prepojili, nenechajte sa odradiť - príprava je celkom jednoduchá. Na vývar môžete použiť buď sumčeka, alebo si do polievky pridajte rybacie hlavy či kosti, v tejto fáze ide totiž len o uvoľnenie chutí.

Táto fit rybacia polievka je bohatá na množstvo vitamínov a minerálov, na čele s vitamínmi D, B, fosforom, horčíkom, selénom aj tiamínom. Zároveň je dostatočne sýta, pomerne nízkokalorická, low carb a vďaka rybe obsahuje aj vysoké množstvo bielkovín.

Fit halászlé podávame ideálne spolu s čerstvým celozrnným pečivom.

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 2 zelené papriky
  • 3 veľké paradajky
  • 2 veľké cibule
  • 2 PL oleja (odporúčam tento)
  • 800 g afrického sumčeka alebo sumca (bez kostí)
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL soli (odporúčam túto)
  • 4 PL maďarskej sladkej papriky
  • 2 PL kečupu (bez cukru)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 l + 300 ml vody
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme blanšírované paradajky. Celé paradajky vložíme do vriacej vody a varíme ich na slabom plameni približne 7 minút. Následne paradajky precedíme a opláchneme v studenej vode.
  2. Vzápätí paradajky jednoducho zbavíme šupky, nakrájame ich na malé kúsky a spolu so šťavou ich premiestnime do misky.
  3. Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji zľahka opražíme nadrobno nakrájané cibule.
  4. Pridáme nadrobno nakrájané zelené papriky a chvíľu ich spolu popražíme.
  5. Potom pridáme paradajky aj s ich šťavou a miešame ešte 2-3 minúty.
  6. Hrniec na chvíľu odstavíme z tepla a k zelenine primiešame mletú červenú papriky, prelisované strúčiky cesnaku, korenie a soľ.
  7. Hrniec vrátime na mierny oheň a všetko spolu ešte pár sekúnd premiešame.
  8. Následne do hrnca pridáme 300 ml vody, kečup, zamiešame, pridáme malú časť ryby (prípadne rybaciu hlavu či chvost) a na strednom plameni polievku privedieme k varu.
  9. Potom do polievky pridáme 2 l vody, prikryjeme ju a varíme približne 1-1,5 hodiny na slabšom plameni.
  10. Po dovarení vývar scedíme, aby nám ostala hustá polievka bez nečistôt.
  11. Nakoniec polievku vrátime na oheň a vložíme do nej osolené a čiernym korením okorenené filety zo sumčeka.
  12. Polievku varíme spolu s rybou ešte 10-15 minút a následne ju môžeme podávať.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy120 minút
Výdatnosť6 porcií
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal200 KCal
Sacharidy7 g
Vláknina1 g
Bielkoviny23 g
Tuky8 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu