Fit Recepty
Sleduj ma
Fit mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Fit mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Chutné fit mäsové guľky v paradajkovej omáčke, pri ktorých si spomeniete na detské časy. Recept je veľmi jednoduchý a hotový ho budete mať už do 35 minút. Poďte ho skúsiť, verím, že si ho v tejto vylepšenej verzii obľúbite tiež.

V tejto fit verzii mäsových guliek môžete použiť buď mleté morčacie mäso, pre diétnejšiu verziu, alebo mleté hovädzie mäso pre síce nie až tak diétnu, avšak chuťovo výraznejšiu verziu. Hovädzie mäso má totiž viac tuku, ak vám to však neprekáža a preferujete skôr výraznú chuť mäsa, pokojne ho môžete v recepte použiť. V oboch prípadoch bude výsledok vydarený. Nutričné hodnoty sú vypočítané s použitím morčacieho mäsa. Ryžu odporúčam hnedú kvôli jej chuti aj vyššiemu podielu vlákniny, no ak ju práve doma nemáte, žiaden strach - použite akúkoľvek inú ryžu. A ak máte chuť, pokojne ryžu nahraďte napríklad aj quinoou.

V prípade, že použijete bezlepkový variant múky, viete si tieto mäsové guľky pripraviť aj bez lepku. Múky stačí pridať naozaj máličko, slúži ako spojivo. Do paradajkovej omáčky vám nakoniec vrelo odporúčam pridať aj syr, vďaka ktorému bude neodolateľne krémová. Ideálna je strúhaná mozzarella, ktorá má skvelé vlastnosti a rýchlo sa roztopí.

Nachystajte si zásteru a pripravte si tieto fit mäsové guľky v paradajkovej omáčke, verím, že si ich obľúbite.

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Ingrediencie

  • 500 g mletého morčacieho (prípadne hovädzieho) mäsa
  • 3 PL múky (ľubovoľnej)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL horčice
  • soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • štipka drvenej rasce
  • Na omáčku:
  • 50 g strúhanej mozzarelly (s nižším obsahom tuku)
  • 300 ml paradajkového pyré
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • 1 cibuľa
  • oregano, soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 250 g ryže (odporúčam túto)
  • 1 PL oleja (Odporúčam tento extra panenský. Zľava 3€ s kódom M2N7362F)
  • 2 ČL balzamikového octa

Postup

  1. Ryžu osolíme, prípadne okoreníme podľa chuti a uvaríme ju v dvojitej dávke vody do mäkka.
  2. Z mletého mäsa, múky, prelisovaného cesnaku, korenia a soli si vytvoríme homogénnu zmes, z ktorej tvarujeme menšie guľky.
  3. Mäsové guľky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Pečieme ich 15 minút pri 190 stupňoch, dokým nie sú v strede dopečené.
  5. Vo väčšom hrnci alebo v hlbokej panvici (odporúčam túto) si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  6. Pridáme paradajkové pyré, lúpané paradajky, soľ, koreniny, balzamikový ocot a prelisovaný cesnak.
  7. Omáčku necháme prevrieť a následne do nej pridáme upečené mäsové guľky a posypeme ich strúhanou mozzarellou.
  8. Hrniec alebo panvicu prikryjeme a guľky dusíme v omáčke ešte 5 minút.
  9. Mäsové guľky podávame spolu s paradajkovou omáčkou a uvarenou ryžou.
Kniha Obedy a večere
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Kúpiť knihu
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal570 KCal
Sacharidy52 g
Vláknina9 g
Bielkoviny36 g
Tuky21 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu