Fit Recepty
Sleduj ma
Indická zelenina s baklažánom a šošovicou

Indická zelenina s baklažánom a šošovicou

Máte doma zásobu šošovice a neviete, čo s ňou? Ak obľubujete chute Indie a zeleninové jedlá zároveň, tak tento recept určite otestujte. Indická zelenina s baklažánom a šošovicou predstavuje perfektný, zdravý obed či večeru plnú zeleniny, zaujímavých korenín a v neposlednom rade tiež živín, ktoré posilnia vaše telo.

Zdravé recepty zo šošovice mám všeobecne veľmi rada, pretože sú jednoduché a rýchle na prípravu, dajú sa prichystať na množstvo spôsobov a zároveň sú dostatočne sýte, a to aj bez mäsa. No a keď sa k šošovici pridá i kopec zeleniny, tak voľba pre rýchly a výživný bezmäsitý obed je jasná. Na tomto recepte je tiež skvelé, že si do neho môžete pridať v podstate ľubovoľnú zeleninu, akú máte doma, prípadne na akú máte chuť. Ideálna je aj cuketa, mrkva, brokolica, karfiol či tekvica. Odporúčam však najprv skúsiť moju overenú kombináciu surovín - tá vás, verím, isto nesklame. A keďže toto jedlo neobsahuje žiadne živočíšne suroviny, je vhodné aj pre vegánov.

V jedle nechýba ani kopec vlákniny a bielkovín. Indická zelenina s baklažánom a šošovicou je skrátka zdravý recept, ktorý si zaužívajú všetci milovníci rýchlych zeleninových jedál.. a možno aj ostatní ;)

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).

Ingrediencie

  • 150 g šošovice
  • 1 veľký baklažán
  • 250 g žltých (alebo zelených) fazuliek
  • 1 PL korenie garam masala
  • 1-2 PL citrónovej šťavy
  • 1/2 ČL kari korenia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ (podľa chuti)
  • 2 PL sezamu
  • 40 g sušených paradajok (môžete vynechať)
  • 150 g ryže basmati (alebo jasmínovej)

Postup

  1. Ryžu zľahka osolíme, zalejeme dvojnásobným množstvom vody a uvaríme ju do mäkka.
  2. V hlbokom hrnci zalejeme šošovicu dvojnásobným množstvom vody a uvaríme ju pod pokrievkou do mäkka (približne 15 minút).
  3. Následne do šošovice pridáme očistený a nakrájaný baklažán, fazuľky, prelisované strúčiky cesnaku, sezam, koreniny, soľ, citrónovú šťavu a nasekané sušené paradajky.
  4. Zmes varíme za občasného miešania približne 10 minút.
  5. Keď sú všetky chute jedla prepojené a zelenina je mäkká, hotové jedlo podávame spolu s ryžou.
Kniha Obedy a večere
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).
Kúpiť knihu
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť3 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal542 KCal
Sacharidy79 g
Vláknina15 g
Bielkoviny21 g
Tuky11 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu