
Indická zelenina s baklažánom a šošovicou
Máte doma zásobu šošovice a neviete, čo s ňou? Ak obľubujete chute Indie a zeleninové jedlá zároveň, tak tento recept určite otestujte. Indická zelenina s baklažánom a šošovicou predstavuje perfektný, zdravý obed či večeru plnú zeleniny, zaujímavých korenín a v neposlednom rade tiež živín, ktoré posilnia vaše telo.
Zdravé recepty zo šošovice mám všeobecne veľmi rada, pretože sú jednoduché a rýchle na prípravu, dajú sa prichystať na množstvo spôsobov a zároveň sú dostatočne sýte, a to aj bez mäsa. No a keď sa k šošovici pridá i kopec zeleniny, tak voľba pre rýchly a výživný bezmäsitý obed je jasná. Na tomto recepte je tiež skvelé, že si do neho môžete pridať v podstate ľubovoľnú zeleninu, akú máte doma, prípadne na akú máte chuť. Ideálna je aj cuketa, mrkva, brokolica, karfiol či tekvica. Odporúčam však najprv skúsiť moju overenú kombináciu surovín - tá vás, verím, isto nesklame. A keďže toto jedlo neobsahuje žiadne živočíšne suroviny, je vhodné aj pre vegánov.
V jedle nechýba ani kopec vlákniny a bielkovín. Indická zelenina s baklažánom a šošovicou je skrátka zdravý recept, ktorý si zaužívajú všetci milovníci rýchlych zeleninových jedál.. a možno aj ostatní ;)
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 150 g šošovice (odporúčam túto)
- 1 veľký baklažán
- 250 g žltých (alebo zelených) fazuliek
- 1 PL korenie garam masala (odporúčam toto)
- 1-2 PL citrónovej šťavy
- 1/2 ČL kari korenia (odporúčam toto)
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ (podľa chuti)
- 2 PL sezamu
- 40 g sušených paradajok (môžete vynechať) (odporúčam tieto)
- 150 g ryže basmati (alebo jasmínovej) (odporúčam túto)
Postup
- Ryžu zľahka osolíme, zalejeme dvojnásobným množstvom vody a uvaríme ju do mäkka.
- V hlbokom hrnci zalejeme šošovicu dvojnásobným množstvom vody a uvaríme ju pod pokrievkou do mäkka (približne 15 minút).
- Následne do šošovice pridáme očistený a nakrájaný baklažán, fazuľky, prelisované strúčiky cesnaku, sezam, koreniny, soľ, citrónovú šťavu a nasekané sušené paradajky.
- Zmes varíme za občasného miešania približne 10 minút.
- Keď sú všetky chute jedla prepojené a zelenina je mäkká, hotové jedlo podávame spolu s ryžou.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 3 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 542 KCal | |
Sacharidy | 79 g | |
Vláknina | 15 g | |
Bielkoviny | 21 g | |
Tuky | 11 g |