Fit Recepty
Sleduj ma
Jednoduchý bulgur s tekvicou a šošovicou

Jednoduchý bulgur s tekvicou a šošovicou

Jednoduchý bulgur s tekvicou a šošovicou je komfortné jedlo, ideálne do sychravého jesenného počasia - zahreje, zasýti a isto si na ňom aj pochutíte. Podávať ho môžete samostatne, prípadne ako zaujímavú prílohu k mäsu či rybám, alebo teplý šalát spolu s ugrilovaným halloumi syrom, alebo jednoducho nadrobeným kozím či feta syrom. Recept je veľmi jednoduchý, poďte ho skúsiť.

Jedlo je bohaté na vlákninu, rôzne druhy zeleniny a zároveň je nízkokalorické. Ochutené je zálievkou z citrónovej šťavy, olivového oleja, čili, cesnaku a korenín.

Do tohto receptu sa bude ideálne hodiť tekvica Hokkaido, ktorá mu dodá úžasne sladkastú chuť. Okrem bulguru môžete použiť aj quinou či kuskus, zaexperimentovať môžete aj s chuťovo výraznejšou pohánkou.

Skúste tento výživný a teplý šalát z bulguru s tekvicou a šošovicou. Prajem dobrú chuť :)

Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.

Ingrediencie

  • 100 g červenej šošovice (odporúčam túto)
  • 100 g bulguru (odporúčam tento)
  • 2 PL olivového oleja (odporúčam tento)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • 2 stredne veľké paradajky
  • 200 g tekvice
  • 1/2 ČL mletej rasce
  • 1 ČL čili kúskov (odporúčam tieto)
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 PL nasekanej jarnej cibuľky
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie (podľa chuti)

Postup

  1. Bulgur a šošovicu prepláchneme pod tečúcou vodou.
  2. Potom ich dáme do hrnca a zalejeme dvojnásobným objemom vody. Varíme ich spolu približne 15 minút, pokým neabsorbujú všetku vodu.
  3. Vo väčšej panvici (ideálne vo woku) si rozohrejeme olivový olej a opražíme na ňom nadrobno nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájanú tekvicu (restujeme 2 - 3 minúty).
  4. Potom pridáme nasekané paradajky, uvarený bulgur so šošovicou, koreniny, soľ a citrónovú šťavu.
  5. Pridáme 150 ml vody, dobre zamiešame a panvicu prikryjeme. Jedlo dusíme ešte 5 - 8 minút.
  6. Hotové jedlo rozdelíme na 4 časti a napokon ozdobíme petržlenovou vňaťou a jarnou cibuľkou.
Čas prípravy30 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal255 KCal
Sacharidy35 g
Vláknina11 g
Bielkoviny11 g
Tuky6 g
...
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu

✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.

Rada varíš zdravo a chceš zverejnit svoj obľúbený recept na Fit Recepty ?
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.