Fit Recepty
Sleduj ma
Jednoduchý cesnakový flatbread (bez lepku)

Jednoduchý cesnakový flatbread (bez lepku)

Skúste tento jednoduchý cesnakový flatbread bez lepku - je to tenké nadýchané cesnakové pečivo, ktoré si zamilujete. Perfektný je ako desiata, večera či pohostenie pre návštevu. Recept je veľmi rýchly a jednoduchý a poteší všetkých nadšencov cesnakových jedál. Okrem toho ponúka aj vysoký obsah bielkovín (až 26 g na 1/2 pečiva) a nájdeme v ňom aj nezanedbateľný obsah vlákniny. Vychutnajte si ho samostatne alebo k dobrému domácemu šalátu, nižšie nájdete aj moje tipy.

Tento flatbread nie je placka, no skôr tenké nadýchané pečivo, ktoré sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. V tomto recepte vám ukážem jeho cesnakovú verziu, ktorá je doslova návyková.

Ak vám záleží na tom, aby bol recept bez lepku, uistite sa že používate prášok do pečiva, ktorý neobsahuje lepok. Okrem cícerovej múky môžete použiť aj mandľovú, alebo inú bezlepkovú múku podobnej štruktúry, prípadne klasickú pšeničnú či špaldovú múku, ak nepotrebujete dostať výsledok bez lepku. Každá surovina v tomto recepte má svoju funkciu, preto okrem zmeny druhu múky neodporúčam veľmi improvizovať.

Z uvedených surovín vám vyjdú 2 sýte porcie, pričom každá porcia obsahuje cca 300 kcal. K tomuto cesnakovému pečivu sa hodí aj domáci šalát, odporúčam napríklad tento Fit parížsky šalát (plný bielkovín) alebo Výborný fit avokádovo vajíčkový šalát . Cesnakový flatbread sa k nim neskutočne hodí a zároveň hravo nahradí klasické pečivo.

V prípade, že máte doma parnú rúru, môžete si nastaviť kombinovanú prípravu v pare pri 10% vlhkosti, cesto bude ešte nadýchanejšie.

Nech vám chutí :)

Online kurz fit akadémia

Ingrediencie

  • 60 g cícerovej múky (alebo mandľovej či akejkoľvek inej múky) (odporúčam túto)
  • 1 M vajce
  • 60 g cream cheese light (napr. Philadelphia)
  • 80 g strúhanej mozzarelly
  • 1 ČL prášku do pečiva (odporúčam tento)
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL (3 g) mletého psyllia (kúpiš tu)
  • 2 PL (15 g) strúhaného parmezánu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • korenie na pizzu alebo provensálske korenie
  • 50 ml vody
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. V miske si spolu zmiešame cícerovú múku s mletým psylliom, práškom do pečiva a soľou.
  2. Potom pridáme vajce, vodu, strúhanú mozzarellu, cream cheese a dobre zamiešame.
  3. Hotové husté cesto navrstvíme pomocou lyžice na plech vystlatý papierom na pečenie do tvaru obdĺžnika, s hrúbkou približne 1 cm.
  4. Vrch cesta posypeme prelisovanými strúčikmi cesnaku, strúhaným parmezánom a napokon cesto dokoreníme.
  5. Flatbread pečieme 15 minút pri 200 stupňoch (v móde horný + dolný ohrev) do zlatista.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy25 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal320 KCal
Sacharidy18 g
Vláknina5 g
Bielkoviny26 g
Tuky15 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu