
Zdravá tekvicová pšenová kaša
Z tekvice sa dá vytvoriť mnoho chutných a zdravých receptov od rôznych polievok, hlavných jedál až po koláče. V tomto recepte si ju ale pripravíme v podobe chutnej raňajkovej kaše. Táto zdravá tekvicová pšenová kaša predstavuje plnohodnotné raňajky plné živín a skvelých chutí.
Recepty na zdravé raňajky treba stále striedať, inak môžete ľahko vkĺznuť do stereotypu a pomaly zanevrieť na zdravú stravu. Ak ste "kašový typ" a obľubujete si na raňajky dopriať teplú kašu ktorá zahreje pri srdci, tento recept vám určite padne vhod a jednoducho si s ním ozvláštnite svoje rána. Ak náhodou nemáte doma pšeno, môžete si ju pripraviť aj z quinoy, ovsených vločiek, kuskusu alebo kukuričnej krupice. Pšeno je dobré pred varím prepláchnuť v studenej vode, inak môže mať horkú chuť. Tekvica navyše obsahuje množstvo vlákniny, takže pomôže naštartovať váš metabolizmus hneď zrána.
Máte doma tekvicu či tekvicové pyré a neviete, čo s nimi? Potom je tu táto chutná a jednoduchá tekvicová kaša s pšenom práve pre vás. Kaša sa vďaka použitiu tekvice hodí najmä do jesenných mesiacov. Verím, že si spojenie tekvice, medu, orieškov a perníkového korenia v tejto chutnej kaši instantne zamilujete.
Ingrediencie
- 1/4 hrnčeka pšena (odporúčam toto)
- 1 hrnček mandľového mlieka (prípadne iného)
- 4 PL tekvicového pyré*
- 2 PL medu (odporúčam tento)
- 15g orechov (odporúčam tieto)
- 15g sušených brusníc
- 1 ČL perníkového korenia
- chia semienka (voliteľné) (odporúčam tieto)
Postup
- *Tekvicové pyré si môžeme jednoducho pripraviť doma:
- Maslovú alebo hokkaido tekvicu rozpolíme, zbavíme semienok a dáme piecť na 45 minút na 190 stupňoch.
- Keď je tekvica mäkká a vychladnutá,ošúpeme ju a rozmixujeme na pyré.
- Pyré môžeme skladovať v chladničke alebo mrazničke.
- V malom hrnci si zmiešame prepláchnuté pšeno s mliekom, medom, tekvicovým pyré, brusnicami a perníkovým korením. Môžeme pridať aj chia semienka.
- Kašu varíme, kým pšeno nenasiakne všetko mlieko a nezhustne.
- Nakoniec kašu posypeme orechmi a podávame ju teplú.
Čas prípravy | 10 minút | |
Výdatnosť | 1 porcia |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 385 KCal | |
Sacharidy | 61 g | |
Vláknina | 8 g | |
Bielkoviny | 7 g | |
Tuky | 14 g |