
Kuracie stehná na pohánkovo-mrkvovo-pórovom šaláte
Jemné kuracie stehná varené vo vode, servírované na chutnom pohánkovo-mrkvovo-pórovom šaláte. Zdravé, nízkokalorické jedlo plné bielkovín vhodné ako výživný obed či večera. Kuracie stehná na pohánkovom šaláte vás dobre zasýtia a zároveň vám dodajú poriadnú dávku vitamínov a minerálov. Pripravte tento chutný a nutrične hodnotný obed pokojne aj pre celú rodinu.
Pohánka je všestranná a prirodzene bezlepková, vhodná teda aj pre celiatikov, obsahuje komplexné bielkoviny a sacharidy, vlákninu a bohato sú v nej zastúpené aj minerálne látky a celý rad vitamínov. Preslávená je aj vďaka vysokému obsahu rutínu, ktorý pomáha zvyšovať pružnosť ciev pri žilových ochoreniach. Pór je bohatý na karotény a vitamíny C a E. Obsahuje selén, má množstvo vlákniny, podporuje imunitu a čistí krv a črevá od baktérií a kvasiniek. Mrkva sa tiež nenechá zahanbiť a ak si ju budete do jedla pridávať pravidelne, zlepšia sa i vaše kognitívne schopnosti a začnete si pamätať aj to, čo ste predtým vždy zabudli.
Tento šalát je veľmi jednoduchý na prípravu a pritom tak chutný! Vodu z uvarených kuracích stehien nevylievajte. Môžete do nej vhodiť zeleninu a uvariť si šikovne aj kuraciu polievku, alebo si vývar odložiť do mrazničky pre iné recepty, napríklad také rizoto.
Ingrediencie
- 2 kuracie stehná bez kosti a kože
- 1 ČL soli (odporúčam túto)
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1/2 ČL zázvorového korenia
- 1/2 ČL cesnakového korenia
- Na šalát:
- 100g pohánky (odporúčam túto)
- 150g mrkvy
- 1/2 cibule
- 1/4 póru
- 1-2 PL masla
- morská soľ
- štipka kurkumy (voliteľné) (odporúčam túto)
- strúhaný syr (voliteľné)
Postup
- Kuracie stehná opláchneme, dáme do hrnca kde ich zalejeme vodou, osolíme, okoreníme a varíme odkryté na miernom plameni 25-30 minút.
- V menšom hrnci si zalejeme pohánku vodou a varíme ju zhruba 10 minút.
- Nevarte ju príliš dlho aby sa nerozvarila (ak teda nechcete kašovitú konzistenciu).
- Uvarenú pohánku precedíme, aby sme sa zbavili zvyšnej vody a dáme ju do misky.
- V hrnci od pohánky si roztopíme lyžicu alebo dve masla.
- Cibuľu nakrájame nadrobno a zľahka ju opražíme na masle.
- Následne pridáme aj nastrúhanú mrkvu a pór a zľahka pražíme 2 minúty.
- Hrniec odstavíme z tepla, primiešame doňho pohánku, morskú soľ a kto chce aj strúhaný syr a kurkumu.
- Podávame s teplým uvareným kuracím stehnom a môžeme pridať aj čerstvú zeleninu.
- Vývar z mäsa nevylievajte, pridajte doň kúsok cibule,mrkvu, petržlen, ešte chvíľu povarte a máte chutnú kuraciu polievku.
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 385 KCal | |
Sacharidy | 37 g | |
Vláknina | 8 g | |
Bielkoviny | 34 g | |
Tuky | 9 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruVysoký obsah vlákninyNízkokalorickéObedy a večereBez lepkuBez orechovKuracie mäsoZeleninaZdravé zeleninové obedy a večereDiétne recepty na obedy a večereFitness šaláty s vysokým obsahom bielkovínKuracie šalátyNízkotučné recepty s kuracím mäsomNízkokalorické diétne zeleninové receptyBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.