Fit Recepty
Sleduj ma
Mungo fazuľky v exotickej paradajkovej omáčke s jazmínovou ryžou

Mungo fazuľky v exotickej paradajkovej omáčke s jazmínovou ryžou

Ak vám doma postáva balík s mungo fazuľkami a dochádzajú vám nápady, ako ich využiť, pripravte si tento chutný recept na mungo fazuľky v exotickej paradajkovej omáčke s jazmínovou ryžou.

Pri tomto recepte sa pripravte na dávku riadnej exotickej chute! V paradajkovej omáčke použijeme mix exotických korenín, ktorých chuť sa nádherne dopĺňa s jazmínovou ryžou SOS Jasmine. Jazmínovú ryžu používam pri takýchto exotických receptoch najradšej, prípadne ju striedam s ryžou basmati. Určite túto kombináciu skúste, tešiť sa môžete na príjemný chuťový zážitok.

Ak radšej obľubujete krémové omáčky, odporúčam do paradajkovej omáčky pridať ku koncu varenia aj smotanu (či už na varenie, alebo sójovú či mandľovú), prípadne grécky biely jogurt - v takom prípade už omáčku netreba variť. Jej paradajková chuť sa viac zjemní.

Mungo fazuľky sú po nutričnej stránke skutočne výživné, ponúkajú vysoký obsah bielkovín, vlákniny, komplexné sacharidy a tiež široké spektrum mikronutrientov, a to najmä vitamíny B skupiny, železo, horčík, mangán, draslík a fosfor. Na 100 g obsahujú okolo 24 g bielkovín a 16 g vlákniny. Mungo fazuľky sú tiež skvelé na klíčenie.

Poďte si pripraviť takýto chutný obed či večeru plnú živín. Prajem vám dobrú chuť :)

Ingrediencie

  • 150 g mungo fazuliek
  • 400 g lúpaných, sekaných paradajok (môžu byť z konzervy)
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL korenia garam masala
  • štipka mletej rasce
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • cca 200 g grécky biely jogurt alebo smotana (voliteľné, na zjemnenei chuti)
  • 200 g ryže SOS Jasmine (odporúčam túto)
  • 1/2 ČL soli

Postup

  1. Mungo fazuľky namočíme aspoň na dve hodiny do vody.
  2. Potom ich scedíme, prepláchneme a uvaríme vo vode do mäkka (okolo 30 minút).
  3. Jazmínovú ryžu prepláchneme, zalejeme dvojnásobným objemom vody, osolíme s 1/2 ČL soli a uvaríme do mäkka.
  4. Uvarené mungo fazuľky zbavíme vody, pridáme k nim lúpané a nasekané paradajky, koreniny, soľ, citrónovú šťavu, prelisované strúčiky cesnaku a varíme ich ešte 10 minút. Napokon k nim môžeme pridať aj smotanu či grécky jogurt na zjemnenie chute.
  5. Mungo fazuľky s omáčkou servírujeme s uvarenou ryžou.
Čas prípravy50 minút
Výdatnosť3 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal450 KCal
Sacharidy86 g
Vláknina3 g
Bielkoviny19 g
Tuky1 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu