
Pečené pšenové fašírky s tofu
Vykúka na vás z kuchynského kabinetu pšeno? Využite ho na prípravu tohto jednoduchého fit receptu. Pečené pšenové fašírky s tofu sú skvelé ako zdravá fit večera plná živín.
Fašírky z pšena si môžu pokojne dopriať aj bezlepkáči. Z uvedeného množstva surovín vám výjde 15 fašírok, ktoré vystačia pre 4 ľudí. Fašírky nepečte dlhšie ako je uvedené, aby neboli suché. Ako omáčku odporúčam podávať napríklad domácu tzatziki omáčku či jogurtovú tatársku omáčku, na ktorú recept nájdete tu: Zdravá tatárska omáčka z jogurtu .
Poďte skúsiť tieto jednoduché pečené pšenové fašírky s tofu. Dúfam, že vám bude chutiť :)
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 300 g suchého pšena
- 200 g bio údeného tofu
- 3 menšie mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 PL olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 30 g pohánkovej múky (prípadne inej)
- 1 veľké vajce
- 1 ČL soli
- 1/4 ČL mletej rasce
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- čerstvý koriander (podľa chuti)
Postup
- Pšeno premyjeme pod tečúcou vodou a následne ho uvaríme v dvojnásobnom objeme vriacej vody do mäkka (približne 15 minút).
- Tofu nastrúhame na strúhadle nahrubo.
- V hlbokej panvici si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita.
- Následne k nej pridáme aj nastrúhanú mrkvu, prelisované strúčiky cesnaku a nastrúhané tofu.
- Zmes dusíme za občasného miešania, dokým nebude mrkva zmäknutá.
- Do uvareného pšena vmiešame koreniny, soľ, udusenú mrkvovú zmes, pohánkovú múku, vajce a nadrobno nasekaný koriander. Cesto poriadne zamiešame.
- Z cesta vytvarujeme rukou 15 fašírok, ktoré ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie.
- Pšenové fašírky pečieme 30-35 minút pri 200 stupňoch do zlatista.
- Po dopečení ich necháme vychladnúť na plechu, kedy ešte viac zatuhnú.
Čas prípravy | 60 minút | |
Výdatnosť | 15 fašíriek |
Nutričné hodnoty/ 1 fašírka | ||
KCal | 111 KCal | |
Sacharidy | 15 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 4 g | |
Tuky | 3 g |