
Pšenovo hubový nákyp so sardinkami
Jednoduché jedlo bohaté na bielkoviny, vitamíny a minerály (najmä vitamíny skupiny B, vitamín D, selén, fosfor, meď, vápnik, železo, horčík a zinok). Neobsahuje múku, takže vďaka použitému pšenu si ho môžu dopriať aj celiatici. Tento fit pšenovo hubový nákyp so sardinkami chutí výborne aj po odležaní v chladničke, takže pripraviť si ho môžete aj na niekoľko dní dopredu, stačí len zdvojnásobiť množstvo surovín v recepte.
Tento zdravý nákyp, alebo slaný koláč, sa hodí na raňajky, obed, večeru a je takisto dobre prenosný, môžete si ho teda jednoducho zabaliť na desiatu či olovrant. V skratke - môžete ho jesť vždy a všade. Navyše, tento fit nákyp so sardinkami je nízkokalorický a nízkosacharidový, takže žiadne tiché výčitky vás trápiť nemusia. Práve naopak, telu dodáte množstvo zdraviu prospešných látok a bielkovín. Toto jedlo vás tak vďaka bielkovinám dostatočne zasýti na dlhšiu dobu a uchráni vás pred drobným maškrtením počas dňa.
Vychutnajte si túto fit verziu nákypu zo pšena a húb a presvedčte sa sami, že zdravé jedlá sú nie len chutné, ale taktiež sa po nich budete cítiť skvele. Nasýtene, energicky a zdravo :)
Ingrediencie
- 1/2 hrnčeka pšena (odporúčam toto)
- 3/4 hrnčeka vody
- 300g šampiňónov
- 2 vajcia
- 150g sardiniek (napr. vo vode)
- 40g strúhanej mozzarelly
- 1/2 cibule
Postup
- Pšeno uvaríme v 3/4 hrnčeku vody domäkka.
- Uvarené pšeno následne zmiešame s vajciami, strúhaným syrom, sardinkami zbavenými vody (alebo pretlaku) a nadrobno nasekanými šampiňónmi a cibuľou.
- Cesto vylejeme do zapekacej formy vystlatej papierom na pečenie (veľkosť zvolíme podľa toho, aký vysoký chceme nákyp mať).
- Nákyp pečieme 40-45 minút na 180 stupňoch do zlatista.
- Po dopečení ho necháme aspoň 5 minút vychladnúť a až potom ho nakrájame.
Čas prípravy | 55 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 355 KCal | |
Sacharidy | 14 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 35 g | |
Tuky | 17 g |