
Restovaná kari ryža s ananásom
Máte chuť na exotiku? Skúste toto jednoduché bezmäsité jedlo s ryžou na thajský spôsob, ktoré si pripravíte behom pár minút. Restovaná ryža s ananásom v sebe spája samé chutné suroviny, ktoré spolu vytvárajú zaujímavú chuť.
Restovanú ryžu som pripravovala s jazmínovou ryžou SOS, ktorá jedlu dodala autentickú chuť a nádherne ho prevoňala. Pri restovanej ryži je dôležité, aby bola ryža dostatočne vychladená, vďaka čomu sa pri restovaní nezlepí a budete ju vedieť orestovať jemne do chrumkava. Použiť môžete aj ryžu, ktorá vám zopár dní postála v chladničke.
Jedlo si môžete prispôsobiť aj podľa vlastnej chuti a pridať rôzne druhy zeleniny, ktoré máte radi. Takisto môžete prihodiť aj kešu oriešky pre dodatočný chrumkavý element. Do restovanej ryže si tiež môžete pridať vajíčka - tie jedlo obohatia nutrične aj chuťovo a zároveň aj trochu zmenia štruktúru jedla a jednotlivé suroviny viac prepoja.
Ryžu si môžete orestovať na oleji, prípadne pre ešte lahodnejšiu chuť môžete použiť maslo. Restovať odporúčam na silnom plameni, aby sme sa vyhli zapareniu ryže a namiesto toho ju orestovali jemne do chrumkava.
Chcete si toto jedlo ozvláštniť a zároveň pridať zdroj bielkovín? Pridajte si doňho napríklad tuniaka, krevety, či kúsky ugrilovaných kuracích pŕs alebo hovädzieho mäsa.
Prajem vám dobrú chuť :)
Ingrediencie
- 200 g ryže SOS Jasmine (odporúčam túto)
- 500 ml vody
- 1 ČL soli
- 350 g ananásových kúskov
- 150 g hrášku
- 1 mrkva
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 PL sójovej omáčky
- 2 PL olivového oleja alebo masla
- 40 g brusníc alebo hrozienok
- 20 g sezamu
- 1 PL kari korenia
- pór
- petržlenová vňať alebo koriander
Postup
- Ryžu prepláchneme, zalejeme s 500 ml vody, osolíme a uvaríme do mäkka.
- Uvrenú ryžu necháme úplne vychladnúť, ideálne ju dáme aspoň na 30 minút do chladničky.
- Potom ju zmiešame s olivovým olejom, prípadne roztopeným maslom.
- Ryžu dáme do rozpáleného woku a 3 minúty ju restujeme na silnom plameni.
- Pridáme aj kúsky ananásu, hrášok, nastrúhanú mrkvu, prelisované strúčiky cesnaku, kari korenie, sójovú omáčku, brusnice a sezam.
- Zmes restujeme na silnom plameni približne 7 minút.
- Napokon pridáme aj nasekaný pór, kúsky petržlenovej vňate alebo koriandru, premiešame a jedlo podávame teplé.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 3 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 480 KCal | |
Sacharidy | 77 g | |
Vláknina | 9 g | |
Bielkoviny | 12 g | |
Tuky | 11 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah vlákninyVegánskeObedy a večereBez lepkuBez orechovRyžaZeleninaBezlaktózové recepty na obedy a večereObedy a večere s ryžouZdravé zeleninové obedy a večereZdravé bezmäsité recepty na obedy a večereBezlepkové recepty s ryžouZdravé vegan recepty s ryžouBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.