Fit Recepty
Sleduj ma
Restovaná kari ryža s ananásom

Restovaná kari ryža s ananásom

Máte chuť na exotiku? Skúste toto jednoduché bezmäsité jedlo s ryžou na thajský spôsob, ktoré si pripravíte behom pár minút. Restovaná ryža s ananásom v sebe spája samé chutné suroviny, ktoré spolu vytvárajú zaujímavú chuť.

Restovanú ryžu som pripravovala s jazmínovou ryžou SOS, ktorá jedlu dodala autentickú chuť a nádherne ho prevoňala. Pri restovanej ryži je dôležité, aby bola ryža dostatočne vychladená, vďaka čomu sa pri restovaní nezlepí a budete ju vedieť orestovať jemne do chrumkava. Použiť môžete aj ryžu, ktorá vám zopár dní postála v chladničke.

Jedlo si môžete prispôsobiť aj podľa vlastnej chuti a pridať rôzne druhy zeleniny, ktoré máte radi. Takisto môžete prihodiť aj kešu oriešky pre dodatočný chrumkavý element. Do restovanej ryže si tiež môžete pridať vajíčka - tie jedlo obohatia nutrične aj chuťovo a zároveň aj trochu zmenia štruktúru jedla a jednotlivé suroviny viac prepoja.

Ryžu si môžete orestovať na oleji, prípadne pre ešte lahodnejšiu chuť môžete použiť maslo. Restovať odporúčam na silnom plameni, aby sme sa vyhli zapareniu ryže a namiesto toho ju orestovali jemne do chrumkava.

Chcete si toto jedlo ozvláštniť a zároveň pridať zdroj bielkovín? Pridajte si doňho napríklad tuniaka, krevety, či kúsky ugrilovaných kuracích pŕs alebo hovädzieho mäsa.

Prajem vám dobrú chuť :)

Ingrediencie

  • 200 g ryže SOS Jasmine (odporúčam túto)
  • 500 ml vody
  • 1 ČL soli
  • 350 g ananásových kúskov
  • 150 g hrášku
  • 1 mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 2 PL olivového oleja alebo masla
  • 40 g brusníc alebo hrozienok
  • 20 g sezamu
  • 1 PL kari korenia
  • pór
  • petržlenová vňať alebo koriander

Postup

  1. Ryžu prepláchneme, zalejeme s 500 ml vody, osolíme a uvaríme do mäkka.
  2. Uvrenú ryžu necháme úplne vychladnúť, ideálne ju dáme aspoň na 30 minút do chladničky.
  3. Potom ju zmiešame s olivovým olejom, prípadne roztopeným maslom.
  4. Ryžu dáme do rozpáleného woku a 3 minúty ju restujeme na silnom plameni.
  5. Pridáme aj kúsky ananásu, hrášok, nastrúhanú mrkvu, prelisované strúčiky cesnaku, kari korenie, sójovú omáčku, brusnice a sezam.
  6. Zmes restujeme na silnom plameni približne 7 minút.
  7. Napokon pridáme aj nasekaný pór, kúsky petržlenovej vňate alebo koriandru, premiešame a jedlo podávame teplé.
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť3 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal480 KCal
Sacharidy77 g
Vláknina9 g
Bielkoviny12 g
Tuky11 g
...
Lucia Wagner
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu