
Sladký zemiak s avokádovo-bazalkovým prelivom
Zdravý sladký zemiak s avokádovo-bazalkovým prelivom sa po prvom súste stal jedným z mojich najobľúbenejších receptov na rýchle a zdravé večere. Môžete ho dokonca podávať aj ako ľahký obed, už jeden batát je totiž dosť veľký a s avokádovou omáčkou tak nutrične hodnotný, že vás dostatočne zasýtia.
Jeden stredne veľký sladký zemiak dodá nášmu telu viac ako 400% dennej dávky vitamínu A, 37% dennej dávky vitamínu C a 15% dennej dávky vlákniny a tiež vitamínu B-6. Tiež je bohatý na vlákninu a pomáha tak upraviť trávenie. Na druhej strane obsahuje iba niečo cez 100 kcal. Avokádo sa zaraďuje medzi ovocie a jeho konzumácia sa odporúča každému, no najmä tínedžerom, anemikom, diabetikom a budúcim mamičkám (kedy sú nároky na príjem železa vyššie). Obsahuje tiež množstvo vitamínu B6, E, C, vlákniny, o 60 % viac draslíka ako banány, železo, horčík a fosfor. Má protizápalové účinky, posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť voči infekciám.
Kombináciou týchto dvoch skvelých surovín sa rozhodne nemôže nič pokaziť, práve naopak - je úžasne chutná a vaše telo vám poďakuje. Sladké zemiaky môžete zapiecť aj po kolieskach a na záver každé dozdobiť avokádovou omáčkou - takéto chutné jednohubky môžete podávať aj ako zdravé občerstvenie pre návštevy. Odporúčam ich však v každom prípade upiecť viac, aby vám niečo ostalo aj na neskôr.
Ingrediencie
- 2 stredne veľké sladké zemiaky
- 1 avokádo
- hrsť čerstvej bazalky
- 2 PL cottage cheese
- 2 PL vody
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- morská soľ
- mleté čierne korenie
Postup
- Sladké zemiaky umyjeme, položíme na plech, urobíme do nich zopár pozdĺžnych dierok a upečieme ich pri 200 stupňoch domäkka.
- Zemiaky veľké ako päsť stačí piecť 30 minút, väčšie aj 45 minút.
- Medzičasom si pripravíme avokádový preliv.
- Avokádo očistíme a spolu s ostatnými zvyšnými surovinami ho rozmixujeme na jemnú omáčku.
- Omáčku dochutíme morskou soľou a mletým čiernym korením.
- Hotové zemiaky necháme chvíľu vychladnúť, následne ich môžeme ošúpať a poliať avokádovo-bazalkovým prelivom.
- V prípade záujmu môžeme zemiaky posypať trochou strúhaného parmezánu.
Čas prípravy | 50 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 280 KCal | |
Sacharidy | 29 g | |
Vláknina | 10 g | |
Bielkoviny | 5 g | |
Tuky | 14 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruVysoký obsah vlákninyNízkokalorickéObedy a večereSnackBez lepkuBez orechovSladké zemiakyZeleninaZdravé zeleninové obedy a večereDiétne recepty na obedy a večereZdravé bezmäsité recepty na obedy a večereRecepty na nízkokalorický a diétny snackRecepty s avokádom bez múkyDiétne recepty so sladkými zemiakmi na chudnutieNízkokalorické diétne zeleninové receptyBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.