
Šošovicový dhal recept
Jednoduché a chutné jedlo zo šošovice, hotové do 35 minút. Vyskúšajte tento zdravý šošovicový dhal a pochutnajte si na indickej kuchyni priamo u vás doma - rýchlo a jednoducho.
Jedlá zo strukovín sú podľa môjho skromného názoru perfektnou voľbou, ak sa chcete najesť do sýta, rýchlo, zdravo a chutne. Všetci snáď poznáme klasiky, akými sú šošovicový prívarok či polievka. Na tejto stránke však nájdete aj o čosi netradičnejšie recepty, ktoré sa oplatí skúsiť. A tento šošovicový dhal je určite jedným z nich. Z indickej kuchyne sa veru ešte máme čím inšpirovať - korením a zdravými surovinami tam rozhodne nešetria.
Šošovicový dhal je úplne jednoduchý na prípravu, presvedčí vás o tom aj krátky postup prípravy. Navyše nie je ani náročný na suroviny. V klasickom recepte sa na zjemnenie chutí používa kokosové mlieko (z plechovky, nie to z kartónu), no v krajnom prípade môžete použiť aj smotanu na varenie. Ako prílohu najradšej volím kuskus a celozrnnú pitu.
Pripravte toto šošovicové jedlo pre celú rodinu, som si istá, že vám všetkým zachutí. Najradšej si tento jednoduchý šošovicový dhal vychutnávam počas jesene a zimy, kedy príjemne zahreje. Tak teda dobrú chuť!
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 300 g surovej šošovice
- 400 g nasekaných paradajok (môžu byť z konzervy)
- 600 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie alebo kokosového mlieka (v plechovke) (odporúčam toto)
- 1 cibuľa
- 1 PL oleja (odporúčam tento)
- 1-2 PL korenia garam masala
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL kurkumy
- šťava z 1/2 citróna
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvá petržlenová vňať alebo koriander
Postup
- V hrnci alebo hlbokej panvici (odporúčam túto) si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Následne k nej pridáme surovú šošovicu, paradajky, vývar, smotanu alebo kokosové mlieko a dobre zamiešame.
- Primiešame aj korenie a soľ, prikryjeme a dusíme 25 minút do zhustnutia.
- Nakoniec k šošovici pridáme aj citrónovú šťavu, prelisované strúčiky cesnaku a čerstvú petržlenovú vňať alebo koriander.
- Šošovicový dhal môžeme podávať buď s ryžou, kuskusom alebo pitou.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 395 KCal | |
Sacharidy | 42 g | |
Vláknina | 13 g | |
Bielkoviny | 21 g | |
Tuky | 11 g |