Fit Recepty
Sleduj ma
Šošovicový dhal recept

Šošovicový dhal recept

Jednoduché a chutné jedlo zo šošovice, hotové do 35 minút. Vyskúšajte tento zdravý šošovicový dhal a pochutnajte si na indickej kuchyni priamo u vás doma - rýchlo a jednoducho.

Jedlá zo strukovín sú podľa môjho skromného názoru perfektnou voľbou, ak sa chcete najesť do sýta, rýchlo, zdravo a chutne. Všetci snáď poznáme klasiky, akými sú šošovicový prívarok či polievka. Na tejto stránke však nájdete aj o čosi netradičnejšie recepty, ktoré sa oplatí skúsiť. A tento šošovicový dhal je určite jedným z nich. Z indickej kuchyne sa veru ešte máme čím inšpirovať - korením a zdravými surovinami tam rozhodne nešetria.

Šošovicový dhal je úplne jednoduchý na prípravu, presvedčí vás o tom aj krátky postup prípravy. Navyše nie je ani náročný na suroviny. V klasickom recepte sa na zjemnenie chutí používa kokosové mlieko (z plechovky, nie to z kartónu), no v krajnom prípade môžete použiť aj smotanu na varenie. Ako prílohu najradšej volím kuskus a celozrnnú pitu.

Pripravte toto šošovicové jedlo pre celú rodinu, som si istá, že vám všetkým zachutí. Najradšej si tento jednoduchý šošovicový dhal vychutnávam počas jesene a zimy, kedy príjemne zahreje. Tak teda dobrú chuť!

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).

Ingrediencie

  • 300 g surovej šošovice
  • 400 g nasekaných paradajok (môžu byť z konzervy)
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie alebo kokosového mlieka (v plechovke) (odporúčam toto)
  • 1 cibuľa
  • 1 PL oleja (odporúčam tento)
  • 1-2 PL korenia garam masala
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL kurkumy
  • šťava z 1/2 citróna
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čerstvá petržlenová vňať alebo koriander

Postup

  1. V hrnci alebo hlbokej panvici (odporúčam túto) si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Následne k nej pridáme surovú šošovicu, paradajky, vývar, smotanu alebo kokosové mlieko a dobre zamiešame.
  3. Primiešame aj korenie a soľ, prikryjeme a dusíme 25 minút do zhustnutia.
  4. Nakoniec k šošovici pridáme aj citrónovú šťavu, prelisované strúčiky cesnaku a čerstvú petržlenovú vňať alebo koriander.
  5. Šošovicový dhal môžeme podávať buď s ryžou, kuskusom alebo pitou.
Kniha Obedy a večere
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).
Kúpiť knihu
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal395 KCal
Sacharidy42 g
Vláknina13 g
Bielkoviny21 g
Tuky11 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu