
Výborné kuracie rizoto so špenátom
Ak hľadáte recept na chutné rizoto s kuracím mäsom, práve ste jeden našli. Toto fit kuracie rizoto so špenátom je jedno z najlepších, aké som kedy jedla. Navyše poteší aj jeho vysoký obsah bielkovín (35 g na porciu) a nižší obsah kalórií.
Rizoto je perfektnou voľbou, ak nestíhate, alebo sa vám nechcet tráviť veľa času v kuchyni. Dá sa jednoducho pripraviť za pár minút, v 1 hrnci, zvládne ho tak každý začiatočník v kuchyni. Aj napriek tomu, že v ňom nenájdete žiaden syr, je toto fit rizoto krásne krémové. Trik spočíva v pomalom varení ryže vo väčšom množstve tekutiny, na slabšom plameni. Ak by ste chceli rizotu dodať ešte výraznejšiu chuť, namiesto vody môžete kľudne použiť zeleninový vývar, mlieko však nevynechajte.
Odporúčam pripraviť si ho s hnedou ryžou, ktorá má viac vlákniny a bielkovín a nižší glykemický index ako klasická ryža, avšak použiť môžete akúkoľvek inú ryžu, podľa vlastných preferencií. Do rizota môžete v prípade záujmu pridať aj šampiňóny a kukuricu.
Vyskúšajte toto chutné kuracie rizoto na obed alebo večeru, určite si ho obľúbite.
Ingrediencie
- 500g kuracích pŕs
- 2 HR hnedej alebo inej ryže (odporúčam túto)
- 200g čerstvého špenátu
- 3 PL masla
- 1 cibuľa
- 4 HR vody
- 1 HR mlieka
- 2 ČL morskej soli
- 1/3 ČL mletého čierneho korenia
- 1/2 ČL cesnakového korenia
- kúsok koriandru
- kukurica (voliteľné)
- šampiňóny (voliteľné)
Postup
- Rizoto si môžeme pripraviť vo woku, v nepriľnavom hrnci alebo v hlbokej panvici. Celé rizoto pripravíme len v jednom z týchto náčiní.
- Ho hrnca si dáme 3 lyžice masla a necháme ho roztopiť.
- Na roztopenom masle si opražíme nadrobno nasekanú cibuľu dozlatista.
- Pridáme na kocky nakrájané mäso a zamiešame.
- Mäso podlejeme 1 hrnčekom vody a necháme dusiť zhruba 10 minút.
- Potom k nemu pridáme umytý špenát a miešame, pokým sa špenát nesparí a nestratí objem.
- Ak chcete, pridajte teraz do rizota aj kukuricu a nakrájané šampiňóny.
- Následne do hrnca pridáme ryžu spolu so zvyšnými 3 hrnčekmi vody a 1 hrnčekom mlieka.
- Osolíme, okoreníme, premiešame a varíme, kým ryža nevsiakne všetku vodu.
- Rizoto kontrolujeme a občas ho premiešame, aby sa nepripálilo a ak treba, pridáme ešte trochu vody.
- Ryža má byť na konci mäkká a mierne lepivá.
Čas prípravy | 60 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 356 KCal | |
Sacharidy | 24 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 35 g | |
Tuky | 11 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruNízkokalorickéObedy a večereBez lepkuBez orechovKuracie mäsoRyžaZeleninaObedy a večere s ryžouZdravé zeleninové obedy a večereDiétne recepty na obedy a večereFitness recepty s ryžouBezlepkové recepty s ryžouNízkokalorické diétne zeleninové receptyBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.