Fit Recepty
Sleduj ma
Vynikajúce pyré z tekvice a petržlenu s pikantnou šošovicou

Vynikajúce pyré z tekvice a petržlenu s pikantnou šošovicou

Pikantná šošovica s pečeným petržlenom a tekvicovým pyré absolútne očarí vaše chuťové poháriky. Kombinácia výrazných chutí pečenej zeleniny spolu s pikantným tónom šošovice je geniálna najmä v chladné dni, ktorá zahreje organizmus aj srdce. Toto chutné a výživné jedlo je plné vlákniny, bielkovín a vitamínov, ktoré pozitívne prospejú vášmu telu. Ak hľadáte výnimočný recept na obed, ktorý ocenia aj vegáni, pyré z tekvice a petržlenu s pikantnou šošovicou musíte vyskúšať.

Sladký tón tekvice sa pečením ešte viac zvýrazní a pečený petržlen dodá jedlu fantastickú arómu a chuť. Tým, že petržlen, cibuľu aj cesnak pečieme v šupke, zachováme ich chute a šťavnatosť. Už pri čistení sa budete tešiť na výsledok. Spolu s kari, kurkumou, koriandrom, kmínom, zázvorom a kokosovým mliekom vznikne hladké a lahodné pyré plné chutí. Kokosové mlieko odporúčam použiť z plechovky, ak použijete to z kartóna, pyré nebude dostatočne krémové.

Sladkosť tekvicového pyré sa dokonale spája s horúcou pikantnou šošovicou. Ak ste fanúšikom indických jedál a korenia, táto šošovica vám rozhodne učaruje. Vďaka šošovici je jedlo bohaté na široké spektrum mikronutrientov aj vlákniny. Taktiež je dobrým rastlinným zdrojom bielkovín. Jedlo máte hotové za hodinku a je skutočne jednoduché na prípravu.

Tento recept je ďalším šikovným a chutným spôsobom, ako zakomponovať viac strukovín do svojho jedálnička. Určite tento fit recept so šošovicou vyskúšajte a dajte mi vedieť, ako vám chutilo.

1 hrnček = 250 ml

Ingrediencie

  • 1 tekvica
  • 2 petržleny
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 ČL olivového oleja (odporúčam tento)
  • 1 PL čerstvého mletého zázvoru
  • 1/2 ČL mletej rasce
  • 1 ČL kari korenia
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/2 ČL mletého koriandra
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého pepru
  • 125 ml plnotučného kokosového mlieka (odporúčam toto)
  • Na šošovicu:
  • 250 g suchej zelenej šošovice
  • 2 hrnčeky vody
  • 1/2 hrnčeka nakrájaných paradajok v konzerve so šťavou
  • 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 sušené nakrájané chilli
  • 1/2 ČL mletej rasce
  • 1/2 ČL garam masala
  • 3/4 ČL kajenskej papriky
  • 3/4 ČL červenej papriky
  • soľ a čierne mleté korenie (podľa chuti)
  • 2 PL čerstvej petržlenovej vňate

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Šošovicu necháme odmočiť vo vode.
  2. Tekvicu nakrájame na plátky a vyberieme z nej jadierka. Poukladáme ju na plech pokrytý papierom na pečenie a potrieme troškou olivového oleja. Pečieme 25-30 minút.
  3. Medzitým poriadne umyjeme petržlen, cibuľu a cesnak aj so šupkou - nečistíme ich. Pridáme ich na pekáč k tekvici a pečieme ďalších 20 minút.
  4. Po vychladnutí vydlabeme tekvicu a odstránime šupku z cibule, cesnaku aj petržlenu.
  5. Zeleninu vložíme do kuchynského robota a rozmixujeme dohladka.
  6. V hrnci si na rozohriatom oleji opražíme zázvor, rascu, kari korenie, kurkumu a koriander približne minútu.
  7. Pridáme rozmixovanú zeleninu a zalejeme kokosovým mliekom. Dusíme spolu 5 minút.
  8. Dochutíme soľou a peprom podľa chuti.
  9. Šošovicu scedíme a premiestnime do hrnca. Podlejeme vodou a varíme asi 20 minút.
  10. Medzitým si na panvici zohrejeme olivový olej a osmažíme cesnak. Po minúte pridáme chilli, rascu, garam masala, kajenskú papriku, mletú papriku a chvíľku opražíme.
  11. Pridáme nakrájané paradajky z konzervy a šošovicu. Na miernom ohni dusíme 20 minút.
  12. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  13. Šošovicu podávame spolu s tekvicovým pyré a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy60 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal430 KCal
Sacharidy35 g
Vláknina20 g
Bielkoviny23 g
Tuky12 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu