
Zapekané batáty s kuskusom, tofu a fazuľou
Dochádza vám inšpirácia na chutné bezmäsité jedlá? V takom prípade si určite uložte tento recept na fantastické zapekané batáty s kuskusom, tofu a fazuľou. Recept je opäť raz veľmi jednoduchý a výsledok naozaj výnimočne chutný.
V tomto jedle nájdete ukrytý aj zdravý špenát, kukuricu bohatú na vlákninu, cesnak a tiež jarnú cibuľku. Všetky suroviny v tomto jedle sa k sebe neskutočne hodia, preto odporúčam dodržať množstvá aj presné suroviny. Syr môžete v krajnom prípade z jedla vynechať, no osobne ho odporúčam pridať. No a ak si chcete pripraviť tieto zapečené batáty bez lepku, namiesto kuskusu použite quinou. Jedlo bude chutiť rovnako skvele a bude ešte výživnejšie.
Zapekané batáty s kuskusom, tofu a fazuľou sú taktiež ideálnym jedlom, ak si chcete pripraviť zdravý obed na niekoľko dní dopredu. Z uvedeného množstva surovín vám totiž výjde až 6 sýtych porcií. Ďalším benefitom tohto receptu je, že je pomerne nízkokalorický - 1 takáto porcia obsahuje menej ako 500 kcal a 8 g tuku, pričom je bohatá na vlákninu, bielkoviny a tiež komplexné sacharidy. A o vitamínoch a mineráloch ani nehovorím, tých je v tomto jedle neúrekom.
Tento recept mi ozaj vyšiel, odporúčam ho všetkými desiatimi! :)
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 1 kg batátov
- 500 g uvarenej fazule
- 100 g kukurice
- 300 g bio tofu
- 200 g čerstvého špenátu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- štipka mletej rasce
- 150 g strúhanej mozzarelly (môžete vynechať)
- 200 g suchého kuskusu alebo quinoy (odporúčam túto)
- jarná cibuľka
Postup
- Kuskus alebo quinou uvaríme podľa návodu na balení.
- Batáty očistíme a nakrájame na drobné kocky. Tie navrstvíme na spodok zapekacej formy (s rozmermi okolo 35x25 cm).
- Na batáty poukladáme nadrobno nakrájané tofu, umytý špenát, fazuľu, kukuricu, nasekanú jarnú cibuľku a syr.
- Pridáme aj uvarený kuskus alebo quinou.
- Pripravené jedlo osolíme, okoreníme, pridáme aj prelisované strúčiky cesnaku a všetko spolu opatrne premiešame pomocou dvoch lyžíc.
- Vrch jedla zatlačíme a zarovnáme lyžicou, prikryjeme prepichnutým alobalom a pečieme 45-50 minút pri 190 stupňoch.
- Ak chcete, aby bolo jedlo tuhé (ako nákyp), dajte ho po vychladnutí odležať do chladničky a naservírujte ho ohriate až potom.
Čas prípravy | 70 minút | |
Výdatnosť | 6 porcií |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 498 KCal | |
Sacharidy | 70 g | |
Vláknina | 14 g | |
Bielkoviny | 26 g | |
Tuky | 8 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruVysoký obsah vlákninyNízkokalorickéObedy a večereBez orechovSladké zemiakyKuskusZeleninaZdravé zeleninové obedy a večereDiétne recepty na obedy a večereZdravé bezmäsité recepty na obedy a večereDiétne recepty so sladkými zemiakmi na chudnutieFitness recepty s quinoouNízkokalorické a diétne tofu receptyDiétne recepty s kuskusomNízkotučné fit recepty s kuskusomNízkokalorické diétne zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.