
Zemiakovo syrový koláč s kuracím mäsom a špenátom
Chutný zemiakovo syrový koláč s kuracím mäsom a špenátom bez múky, vhodný na obed či večeru. Je výborný ako za tepla, tak aj po stuhnutí v chladničke. Vyskúšajte tento nízkotučný, bezlepkový slaný koláč, ktorý výborne zasýti a poteší chuťové bunky každého člena domácnosti.
Tento fit zemiakovo syrový koláč pripomína francúzske zemiaky - zemiaky nakrájané na kolieska tvoriace základ tohto koláča pokryté syrovo-mäsovou plnkou. Chuť špenátu, gréckeho jogurtu a ricotty spolu dokonalo ladia a celá plnka sa vám bude rozplývať na jazyku. O to viac potešia kúsky kuracieho mäsa, ktoré spolu s pečenými zemiakmi vytvárajú hodnotný a sýty obed. Jedlo má zároveň málo tuku a veľa bielkovín, môžete si tak dopriať porciu bez obáv aj na večeru.
Tento zemiakový koláč mi najviac chutí samostatne, no môžete ho podávať aj s čerstvou zeleninou či šalátom. U nás doma chutil každému, kto ho ochutnal a verím, že si užije chvíľku slávy aj vo vašej domácnosti. Vyzerá úžasne, vonia neodolateľne, je zdravý a chutí božsky! A pritom sú to vlastne len zemiaky, mäso, špenát a jogurt. Aj v tomto prípade sa teda opäť raz presvedčíme, že i všedné ingrediencie vedia vytvoriť nevšedné jedlo.
Ingrediencie
- 2 veľké zemiaky
- 400g kuracích pŕs
- 300g gréckeho jogurtu
- 200g ricotty
- 200g čerstvého špenátu
- 2 vajcia
- 30g sušených paradajok
- 1 ČL soli
- 1 ČL cesnakového korenia
- štipka mletého čierneho korenia
- štipka sušenej bazalky
Postup
- Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky.
- Poukladáme ich na spodok a po bokoch tortovej, prípadne inej formy (s priemerom zhruba 25cm).
- Špenát podusíme s trochou vody v hlbokej panvici, pokým sa z neho nevyparí väčšina vody.
- V miske si rozmiešame ricottu s gréckym jogurtom, vajíčkami, poduseným špenátom, soľou, korením a sušenými paradajkami.
- Pridáme umyté a nadrobno nakrájané kuracie prsia, zamiešame a vzniknutú plnku vylejeme na zemiakový podklad.
- Koláč pečieme 45-55 minút na 180 stupňoch, pokým nie je vrch koláča pevný a začína chytať zlatistú farbu.
Čas prípravy | 65 minút | |
Výdatnosť | 8 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 210 KCal | |
Sacharidy | 18 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bielkoviny | 23 g | |
Tuky | 4 g |