
Jablkovo-ovsený koláč bez múky
Chutný jablkovo-ovsený koláč z ovsených vločiek a kokosovej múky s jemným škoricovým nádychom, vhodný ako zdravý dezert či sýte sladké raňajky. Koláč je bez pridanej múky a tuku.
Existuje množstvo receptov na zdravé jablkové koláče a každý je svojim spôsobom unikátny. Tento recept poteší všetkých priaznivcov zdravého životného štýlu. Koláč je bohatý na nutrienty a zároveň aj dobre zasýti. Nájdete v ňom množstvo vlákniny ale taktiež bielkovín. Namiesto oleja v recepte použijeme grécky jogurt, ktorý ho zjemní a je zároveň bohatý na bielkoviny.
Jablkovo-ovsený koláč bez múky je vďaka kokosovej múke a vločkám krásne šťavnatý a vláčny. Koláčik je sladený medom a na chuti mu pridávajú aj kúsky šťavnatých hrozienok ukryté v každom súste. Ak hrozienka radi nemáte, môžete ich samozrejme vynechať, prípadne vymeniť za sušené brusnice.
Pochutnajte si na tomto zdravom jablkovom koláči, v jablkovej sezóne vám tento recept isto padne vhod. Najradšej ho podávam spolu s pekanovými orechmi a šálkou dobrej kávy, mňam.
Ingrediencie
- 250g ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 80g kokosovej múky (odporúčam túto)
- 50g sušených hrozienok
- 400ml vriacej vody
- 400g jabĺk
- 150g gréckeho jogurtu
- 3 vajcia
- 5-6 PL medu (odporúčam tento)
- 40g pekanových orechov
- 1 kypriaci prášok
- mletá škorica (odporúčam túto cejlónsku)
- štipka soli
Postup
- Bielka si v miske spolu so štipkou soli vyšľaháme do peny a potom do nich opatrne primiešame med so žĺtkami.
- V druhej miske si zalejeme ovsené vločky zmiešané s kokosovou múkou vriacou vodou, pridáme jogurt a poriadne zamiešame.
- Do hmoty následne primiešame hrozienka, kypriaci prášok a na záver aj vajíčkovú hmotu.
- Cesto poriadne premiešame a vylejeme do veľkej, papierom na pečenie vystlatej tortovej formy.
- Jablká si narežeme na kocky, posypeme škoricou a poukladáme na pripravené cesto.
- Rukou ich jemne zatlačíme.
- Koláč pečieme zhruba 35 minút na 175 stupňoch, pokým špáradlo zapichnuté do cesta nevýjde von suché.
- Pred podávaním necháme koláč vychladnúť, posypeme ho pekanovými orechami a môžeme ho tiež poliať medom.

Čas prípravy | 45 minút | |
Výdatnosť | 8 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 316 KCal | |
Sacharidy | 42 g | |
Vláknina | 9 g | |
Bielkoviny | 10 g | |
Tuky | 9 g |