Fit Recepty
Sleduj ma
Jednoduchá, fit koložvárska kapusta

Jednoduchá, fit koložvárska kapusta

Pre všetkých milovníkov jedál z kyslej kapusty tu mám tentokrát pripravený recept na zjednodušenú verziu koložvárskej kapusty bez vrstvenia, ako inak, než vo fit podaní. Chutí úplne famózne, je šťavnatá, na jej prípravu potrebujete iba zopár surovín a v kuchyni sa nezdržíte viac ako 15 minút. Ak už dlho odkladáte prípravu koložvárskej kapusty práve pre jej zdĺhavý proces prípravy, toto je recept pre vás!

V tejto fit verzii koložvárskej kapusty nenájdete klobásu ani slaninu. Obsah tuku v jedle znížime aj pridaním nízkotučného gréckeho jogurtu namiesto kyslej smotany, ktorá sa používa v klasickom recepte, ako aj znížením množstva pridaného oleja. Napriek týmto zmenám si ani len nevšimnete, že je v recepte niečo inak. Chutí totiž fantasticky. Jedna sýta porcia tejto fit koložvárskej kapusty obsahuje len okolo 460 kcal a 30 g bielkovín. Navyše vám pri tejto jednoduchej verzii receptu odpadá práca s vrstvením a s tým spojené varenie všetkých surovín zvlášť. Takto si všetko jednoducho uvaríte v jednom hrnci, naplníte do zapekacej misy a upečiete. Chute jednotlivých surovín sa tak krásne prepoja.

Koložvársku kapustu si môžete pripraviť buď s hovädzím alebo bravčovým mäsom, prípadne z mixu oboch druhov mäsa, výber nechám na vás. Nutričné hodnoty sú vypočítané s použitím mixu týchto druhov mäsa v pomere 50/50. Čo sa týka ryže, v recepte som použila hnedú ryžu SOS Brown, ktorá obsahuje viac vlákniny a tiež mikronutrientov, v porovnaní s bielou ryžou a jedlo tiež svojou jemne špecifickou chuťou oživí. V tomto recepte vďaka vareniu a následnému pečeniu v dostatočnom objeme vody krásne zmäkne.

Recept si isto uložte, je famózny. Prajem vám dobrú chuť :)

Ingrediencie

  • 300 g kyslej kapusty
  • 500 g mletého mäsa (do 10% tuku hovädzie alebo bravčové, prípadne mix)
  • 200 g hnedej ryže SOS Brown (odporúčam túto)
  • 500-600 ml vody
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1,5 PL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 3/4 ČL soli
  • štipka mletej rasce
  • 250 g nízkotučného gréckeho bieleho jogurtu

Postup

  1. Vo väčšom hrnci si na rozpálenom olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
 

  2. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku, minútu zamiešame, a potom pridáme aj mleté mäso.
  3. Približne 3 minúty ho za stáleho miešania restujeme, potom pridáme koreniny, soľ a necháme ho dusiť pod prikrývkou po dobu 5 minút.
  4. Potom k mäsu pridáme premytú hnedú ryžu, zalejeme ich s 500 ml vody, znova prikryjeme a dusíme približne 15 minút.
  5. Po 15 minútach do hrnca vmiešame kyslú kapustu a 2 minúty jedlo podusíme za stáleho miešania. Ak v hrnci neostala žiadna voda, pridáme ešte cca 100 ml vody, prápadne nálevu z kapusty a zamiešame.
  6. Následne všetko z hrnca presunieme do zapekacej formy (s rozmermi cca 30 x 25 cm). Vrch dobre zatlačíme varechou alebo stierkou a potrieme jogurtom.
  7. Koložvársku kapustu pečieme približne 35 minút pri 180 stupňoch.
Čas prípravy50 minút
Výdatnosť5 porcií
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal460 KCal
Sacharidy34 g
Vláknina4 g
Bielkoviny30 g
Tuky21 g