
Mexický slaný ryžový nákyp
Mali ste už ryžový nákyp na slaný spôsob? Ak nie, tento recept si isto uložte a v blízkej dobe vyskúšajte. Je tak jednoduchý, príprava vám zaberie len zopár minút a výsledok skutočne stojí za to. Recept je perfektný aj na krabičkovanie - jednoducho si ho tak so sebou vezmete do práce či školy.
Na mexický ryžový nákyp som použila ryžu SOS Brown. Je to naturálna hnedá ryža a má vyšší podiel vlákniny a mikronutrientov, ako biela ryža. Výsledok aj postup sa pri tomto slanom nákype trochu líši od sladkej verzie nákypu, aj preto som zvolila práve túto ryžu - nemusíme tu totiž dosiahnuť krémovú konzistenciu nákypu. Nákyp bude držať krásne pokope vďaka syru a vajíčkam.
Tento mexický slaný ryžový nákyp som pripravila vo vegetariánskej verzii. Môžete si doňho však pridať napríklad aj tuniaka či kúsky ugrilovaného kuracieho mäsa - zvýšite tak v recepte ešte viac obsah bielkovín a potešíte aj milovníkov mäsa. Vyskúšajte obe verzie a uvidíte, ktorá vám sedí viac.
Prajem vám dobrú chuť :)
Ingrediencie
- 400 g uvarenej fazule (môže byť z konzervy)
- 230 g ryže SOS Brown (kúpite tu)
- 150 g kukurice
- 150 g strúhanej mozzarelly
- 2 vajcia
- 1 ČL soli
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
- 1/2 ČL čili vločiek
Postup
- Ryžu prepláchneme, zalejeme dvojnásobným objemom vody a uvaríme ju do mäkka, kým sa do nej nevstrebe všetka voda.
- Uvarenú ryžu presunieme do väčšej misy, kde ju zmiešame s vajíčkami, strúhanou mozzarellou, kukuricou, fazuľou (bez nálevu), soľou a korením.
- Zmes dobre premiešame a následne ju navrstvíme do olejom vystriekanej formy na pečenie (s rozmermi okolo 26x17 cm). Nákyp zvrchu zarovnáme a uhladíme.
- Ryžový nákyp pečieme približne 25 minút pri 200 stupňoch. Po tom, čo ho dáte do chladničky, ešte viac zatuhne.
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 495 KCal | |
Sacharidy | 60 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bielkoviny | 27 g | |
Tuky | 12 g |