Jednoduchá, hustá šošovicová polievka s kapustou, ktorú si môžete vychutnať ako súčasť obeda, prípadne aj ako ľahšiu večeru. Je totiž poriadne sýta, bohatá na bielkoviny a vlákninu a určite neuškodí ani vašej figúre!
Šošovicová polievka s kapustou je úžasným zdrojom vlákniny, bielkovín, železa, selénu, vápnika, fosforu, zinku, aj vitamínov B skupiny, a to bez použitia živočíšných surovín. Recept tak ocenia aj vegáni. Po chuťovej stránke ide tiež o veľmi vďačný recept, ktorý si, verím, budete pripravovať pravidelne. Pridať si do nej môžete na zvýraznenie chutí aj za lyžicu sójovej omáčky. A pri podávaní môžete polievku pokvapkať aj kyslou smotanou. V prípade, že by ste si chceli polievku zahustiť do krémova, môžete do nej v polovici varenia vmiešať aj 2 menšie rozmixované zemiaky.
Opäť raz ide o veľmi jednoduchý recept na polievku, takže ho zaisto zvládne aj každý začiatočník. Sýte strukovinové polievky sú ideálne do sychravejšieho, jesenného či zimného obdobia. Ohrejú pri srdci a telo nabudia hodnotnými živinami. Polievku si môžeme pripraviť so zelenou, ale pokojne aj s červenou šošovicou.
Kapustová polievka so šošovicou je naozaj veľmi jednoduchá na prípravu, tak sa poďte pozrieť na recept.
Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
Následne prisypeme suchú šošovicu, minútu ju pražíme a potom pridáme aj mletú papriku, čierne korenie a soľ. Párkrát zamiešame a šošovicu zalejeme zeleninovým vývarom. Najskôr prilejte 2,5 l a keby polievka príliš zhustla, môžete ho doliať počas varenia viac, podľa vlastného uváženia.
Následne do polievky pridáme aj lúpané paradajky s nálevom, nahrubo nastrúhanú kapustu a mrkvu, prelisované strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať a v prípade záujmu aj sójovú omáčku.
Polievku varíme prikrytú po dobu 30-35 minút, dokým šošovica úplne nezmäkne.