
Šošovicová polievka s kapustou
Jednoduchá, hustá šošovicová polievka s kapustou, ktorú si môžete vychutnať ako súčasť obeda, prípadne aj ako ľahšiu večeru. Je totiž poriadne sýta, bohatá na bielkoviny a vlákninu a určite neuškodí ani vašej figúre!
Šošovicová polievka s kapustou je úžasným zdrojom vlákniny, bielkovín, železa, selénu, vápnika, fosforu, zinku, aj vitamínov B skupiny, a to bez použitia živočíšných surovín. Recept tak ocenia aj vegáni. Po chuťovej stránke ide tiež o veľmi vďačný recept, ktorý si, verím, budete pripravovať pravidelne. Pridať si do nej môžete na zvýraznenie chutí aj za lyžicu sójovej omáčky. A pri podávaní môžete polievku pokvapkať aj kyslou smotanou. V prípade, že by ste si chceli polievku zahustiť do krémova, môžete do nej v polovici varenia vmiešať aj 2 menšie rozmixované zemiaky.
Opäť raz ide o veľmi jednoduchý recept na polievku, takže ho zaisto zvládne aj každý začiatočník. Sýte strukovinové polievky sú ideálne do sychravejšieho, jesenného či zimného obdobia. Ohrejú pri srdci a telo nabudia hodnotnými živinami. Polievku si môžeme pripraviť so zelenou, ale pokojne aj s červenou šošovicou.
Kapustová polievka so šošovicou je naozaj veľmi jednoduchá na prípravu, tak sa poďte pozrieť na recept.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 200 g suchej šošovice
- 400 g lúpaných paradajok (z konzervy)
- 300 g hlávkovej kapusty
- 2,5 až 3 l zeleninového vývaru
- 2 menšie mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 2 ČL mletej červenej papriky
- 1 PL sójovej omáčky (voliteľné) (odporúčam túto)
- 1 ČL soli
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- petržlenová vňať (podľa chuti)
Postup
- Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
- Následne prisypeme suchú šošovicu, minútu ju pražíme a potom pridáme aj mletú papriku, čierne korenie a soľ. Párkrát zamiešame a šošovicu zalejeme zeleninovým vývarom. Najskôr prilejte 2,5 l a keby polievka príliš zhustla, môžete ho doliať počas varenia viac, podľa vlastného uváženia.
- Následne do polievky pridáme aj lúpané paradajky s nálevom, nahrubo nastrúhanú kapustu a mrkvu, prelisované strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať a v prípade záujmu aj sójovú omáčku.
- Polievku varíme prikrytú po dobu 30-35 minút, dokým šošovica úplne nezmäkne.
Čas prípravy | 45 minút | |
Výdatnosť | 6 porcií |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 198 KCal | |
Sacharidy | 26 g | |
Vláknina | 8 g | |
Bielkoviny | 10 g | |
Tuky | 3 g |