Fit Recepty
Sleduj ma
Šošovicová polievka s kapustou

Šošovicová polievka s kapustou

Jednoduchá, hustá šošovicová polievka s kapustou, ktorú si môžete vychutnať ako súčasť obeda, prípadne aj ako ľahšiu večeru. Je totiž poriadne sýta, bohatá na bielkoviny a vlákninu a určite neuškodí ani vašej figúre!

Šošovicová polievka s kapustou je úžasným zdrojom vlákniny, bielkovín, železa, selénu, vápnika, fosforu, zinku, aj vitamínov B skupiny, a to bez použitia živočíšných surovín. Recept tak ocenia aj vegáni. Po chuťovej stránke ide tiež o veľmi vďačný recept, ktorý si, verím, budete pripravovať pravidelne. Pridať si do nej môžete na zvýraznenie chutí aj za lyžicu sójovej omáčky. A pri podávaní môžete polievku pokvapkať aj kyslou smotanou. V prípade, že by ste si chceli polievku zahustiť do krémova, môžete do nej v polovici varenia vmiešať aj 2 menšie rozmixované zemiaky.

Opäť raz ide o veľmi jednoduchý recept na polievku, takže ho zaisto zvládne aj každý začiatočník. Sýte strukovinové polievky sú ideálne do sychravejšieho, jesenného či zimného obdobia. Ohrejú pri srdci a telo nabudia hodnotnými živinami. Polievku si môžeme pripraviť so zelenou, ale pokojne aj s červenou šošovicou.

Kapustová polievka so šošovicou je naozaj veľmi jednoduchá na prípravu, tak sa poďte pozrieť na recept.

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Ingrediencie

  • 200 g suchej šošovice
  • 400 g lúpaných paradajok (z konzervy)
  • 300 g hlávkovej kapusty
  • 2,5 až 3 l zeleninového vývaru
  • 2 menšie mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 PL olivového oleja odporúčam tento
  • 2 ČL mletej červenej papriky
  • 1 PL sójovej omáčky (voliteľné) (odporúčam túto)
  • 1 ČL soli
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • petržlenová vňať (podľa chuti)

Postup

  1. Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
  2. Následne prisypeme suchú šošovicu, minútu ju pražíme a potom pridáme aj mletú papriku, čierne korenie a soľ. Párkrát zamiešame a šošovicu zalejeme zeleninovým vývarom. Najskôr prilejte 2,5 l a keby polievka príliš zhustla, môžete ho doliať počas varenia viac, podľa vlastného uváženia.
  3. Následne do polievky pridáme aj lúpané paradajky s nálevom, nahrubo nastrúhanú kapustu a mrkvu, prelisované strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať a v prípade záujmu aj sójovú omáčku.
  4. Polievku varíme prikrytú po dobu 30-35 minút, dokým šošovica úplne nezmäkne.
Kniha Obedy a večere
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Kúpiť knihu
Čas prípravy45 minút
Výdatnosť6 porcií
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal198 KCal
Sacharidy26 g
Vláknina8 g
Bielkoviny10 g
Tuky3 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu