Fit Recepty
Sleduj ma
Šťavnaté fit grilované kuracie prsia na cukete s hubami

Šťavnaté fit grilované kuracie prsia na cukete s hubami

Pochutnajte si doma na jedle, za ktoré by sa nehanbila žiadna reštaurácia a pripravte si tieto perfektne šťavnaté fit grilované kuracie prsia na cukete s hubami. Príjemná vôňa, textúra a spojenie chutí mäsa, správnych korenín a zeleniny očarí vaše zmysly a podporí zdravé stravovacie návyky. Tento recept na zdravý obed alebo večeru je pomerne nízkokalorický, nízkotučný, obsahuje malé množstvo sacharidov a zároveň kopec bielkovín. Vďaka tomu dobre zasýti no nezaťaží žalúdok a vy sa naplno môžete venovať svojim povinnostiam. Isto si pochutíte :)

Kuracie mäso je veľmi obľúbené aj vďaka jeho jednoduchej príprave a dobrým nutričným hodnotám. Je ľahko stráviteľné a ponúka množstvo bielkovín. Pred prípravou mäsa je vhodné nechať ho postáť v marináde, aby mäso krásne nasiaklo chuťami a zároveň malo po tepelnej úprave lepšiu štruktúru. Ak nemáte čas, môžete si mäso opiecť aj hneď - pre delikátne, mäkké mäso plné chutí však môžete marinovať aj celú noc v uzavretej nádobe v chladničke. Jedna porcia tohto jedla s kuracím mäsom a zeleninou obsahuje menej ako 300 kcal, 7 g sacharidov a až 30 g bielkovín.

Grilovaná cuketa s hubami je skvelým doplnkom k šťavnatému grilovanému mäsu a dokáže šikovne nahradiť klasickú prílohu. Zároveň jedlo odľahčí, a takisto mu aj dodá ďalšie chute, vitamíny, minerály a vlákninu. Tento recept vás nechá sýtymi na dlhšiu dobu, no vďaka priaznivým nutričným hodnotám si ho môžete dopriať pokojne aj na večeru či po tréningu.

Ingrediencie

  • 2 kuracie prsia (2 x 100 g) bez kosti a kože
  • 1 veľká cuketa (320 g)
  • 1 stredne veľká červená cibuľa
  • 300 g ľubovoľných húb alebo šampiňónov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL mletej papriky
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL oregana
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL kuracieho vývaru
  • 2 ČL olivového oleja (odporúčam tento)
  • soľ a čierne mleté korenie (podľa chuti)

Postup

  1. V miske zmiešame kuracie prsia s pretlačeným cesnakom, paprikou, rascou, oreganom, citrónovou šťavou, kuracím vývarom, soľou a čiernym mletým korením. Poriadne ich zmesou potrieme a prikryté dáme marinovať do chladničky aspoň na 30 minút.
  2. 1 lyžičku olivového oleja si rozohrejeme na nepriľnavej grilovacej panvici, pridáme kuracie prsia a zvyšnú marinádu necháme v miske.
  3. Prsia grilujeme na vysokej teplote asi 5 minút, kým sa na ňom nevytvoria mriežky alebo chrumkavá kôrka.
  4. Kuracie prsia na panvici obrátime a oheň znížime na stredný plameň. Necháme ich grilovať cca 8 minút (v závislosti od ich hrúbky).
  5. Keď je mäso hotové, necháme ho na tanieri zakryté alobalom či sklenenou misou, aby ostalo šťavnaté.
  6. V rovnakej alebo samostatnej panvici si na vysokej teplote opražíme nadrobno nasekanú cibuľu na lyžičke olivového oleja.
  7. Pražíme ju 30 sekúnd, a potom pridáme nakrájanú cuketu. Prvé 3 minúty ju nemiešame.
  8. Pridáme nakrájané huby spolu s odloženou marinádou z mäsa.
  9. Všetko spolu zmiešame a necháme variť 7-10 minút, alebo kým zelenina nebude mäkká a absorbuje všetky chute.
  10. Zeleninu dochutíme soľou a korením.
  11. Hotové kuracie prsia ukladáme na grilovanú zeleninu a môžeme ich na koniec poliať citrónovou šťavou a ozdobiť čerstvo namletým čiernym korením.
Čas prípravy30 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal290 KCal
Sacharidy7 g
Vláknina6 g
Bielkoviny31 g
Tuky9 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu