Pomarančová omáčka je osviežujúca, fantastická a obľúbená ako v mäsitých, tak i v bezmäsitých receptoch. Preto vám dnes prinášam inšpiráciu na chutný vegetariánsky a vegánsky recept - tofu na pomarančovej omáčke. Tento jednoduchý a rýchly recept si zamilujete na prvé ochutnanie. Je plný bielkovín, dobre zasýti a svojou sladko-pikantnou príchuťou isto poteší aj vaše chuťové poháriky. Navyše je bezlepkový a neobsahuje vajcia ani mlieko, čím je vhodný do rôznych diét.
Pomarančovú omáčku som už vo svojich receptoch kombinovala s mäsom: Kuracie stehná s pomarančovou omáčkou , ale aj s karfiolom: Karfiol v pomarančovej omáčke . Tentokrát použijeme ako hlavnú surovinu tofu. Odporúčam použiť klasické tofu bez príchute, aby krásne nasiaklo pomarančovou arómou. Recept si pripravíme vo vegánskej verzii, omáčku osladíme javorovým sirupom - môžete však použiť aj agáve, prípadne med, ak nie je u vás vegánska verzia podmienkou. Ak máte radi jedlá s ázijským nádychom chutí, tento recept s tofu a jemne pikantnou pomarančovou omáčkou je rozhodne pre vás.
Ako prílohu môžete podávať jasmínovú ryžu, ktorá najlepšie doplní exotickú chuť celého jedla. Pre ľahšiu variantu môžete toto jedlo podávať s karfiolom nasekaným "na ryžu", ale hodí sa k nemu aj kuskus, bulgur či quinoa. Nezabudnite si hotové jedlo posypať sezamovými semiačkami a zelenou cibuľkou, ktoré jedlu dodajú krásny vzhľad a doplnia ho o ďalšie chute. Dobrú chuť!