Fit Recepty
Sleduj ma
Tofu na pomarančovej omáčke (vegánske)

Tofu na pomarančovej omáčke (vegánske)

Pomarančová omáčka je osviežujúca, fantastická a obľúbená ako v mäsitých, tak i v bezmäsitých receptoch. Preto vám dnes prinášam inšpiráciu na chutný vegetariánsky a vegánsky recept - tofu na pomarančovej omáčke. Tento jednoduchý a rýchly recept si zamilujete na prvé ochutnanie. Je plný bielkovín, dobre zasýti a svojou sladko-pikantnou príchuťou isto poteší aj vaše chuťové poháriky. Navyše je bezlepkový a neobsahuje vajcia ani mlieko, čím je vhodný do rôznych diét.

Pomarančovú omáčku som už vo svojich receptoch kombinovala s mäsom: Kuracie stehná s pomarančovou omáčkou , ale aj s karfiolom: Karfiol v pomarančovej omáčke . Tentokrát použijeme ako hlavnú surovinu tofu. Odporúčam použiť klasické tofu bez príchute, aby krásne nasiaklo pomarančovou arómou. Recept si pripravíme vo vegánskej verzii, omáčku osladíme javorovým sirupom - môžete však použiť aj agáve, prípadne med, ak nie je u vás vegánska verzia podmienkou. Ak máte radi jedlá s ázijským nádychom chutí, tento recept s tofu a jemne pikantnou pomarančovou omáčkou je rozhodne pre vás.

Ako prílohu môžete podávať jasmínovú ryžu, ktorá najlepšie doplní exotickú chuť celého jedla. Pre ľahšiu variantu môžete toto jedlo podávať s karfiolom nasekaným "na ryžu", ale hodí sa k nemu aj kuskus, bulgur či quinoa. Nezabudnite si hotové jedlo posypať sezamovými semiačkami a zelenou cibuľkou, ktoré jedlu dodajú krásny vzhľad a doplnia ho o ďalšie chute. Dobrú chuť!

Ingrediencie

  • 300 g bio tofu (bez príchute)
  • 3 PL kukuričného škrobu
  • Na omáčku:
  • 200 ml pomarančovej šťavy
  • 60 ml sójovej omáčky (odporúčam túto)
  • 2 PL javorového sirupu (odporúčam tento)
  • 2 PL ryžového octu (môžete vynechať)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL chilli omáčky (napr. Sriracha)
  • 1/4 ČL mletého zázvoru
  • 2 PL vody
  • 2 PL kukuričného škrobu

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Plech vyložíme papierom na pečenie.
  2. Tofu pomocou papierových utierok zbavíme čo najviac vody.
  3. Následne ho nakrájame na 2 cm kocky, ktoré obalíme 3 lyžicami kukuričného škrobu.
  4. Takto pripravené tofu poukladáme na plech a pečieme 20-25 minút, v polovici pečenia tofu pootáčame.
  5. Medzitým si v hlbokej panvici (odporúčam túto) zmiešame všetky ingrediencie na omáčku a metličkou ich rozmiešame.
  6. Keď je tofu upečené, panvicu s omáčkou začneme ohrievať na strednom ohni, kým nezačne vrieť. Občas premiešame.
  7. Do vriace omáčky pridáme tofu a dobre premiešame, aby sa každý kúsok tofu obalil.
  8. Po dosiahnutí požadovanej konzistencie odstavíme panvicu zo sporáka. Ak máte radi redšiu omáčku, môžete pridať 1 - 2 lyžice vody.
  9. Podávame k jasmínovej ryži alebo inej prílohe a ozdobíme sezamovými semiačkami a zelenou cibuľkou.
Čas prípravy40 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal421 KCal
Sacharidy55 g
Vláknina2 g
Bielkoviny24 g
Tuky12 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu