
Tofu na pomarančovej omáčke (vegánske)
Pomarančová omáčka je osviežujúca, fantastická a obľúbená ako v mäsitých, tak i v bezmäsitých receptoch. Preto vám dnes prinášam inšpiráciu na chutný vegetariánsky a vegánsky recept - tofu na pomarančovej omáčke. Tento jednoduchý a rýchly recept si zamilujete na prvé ochutnanie. Je plný bielkovín, dobre zasýti a svojou sladko-pikantnou príchuťou isto poteší aj vaše chuťové poháriky. Navyše je bezlepkový a neobsahuje vajcia ani mlieko, čím je vhodný do rôznych diét.
Pomarančovú omáčku som už vo svojich receptoch kombinovala s mäsom: Kuracie stehná s pomarančovou omáčkou , ale aj s karfiolom: Karfiol v pomarančovej omáčke . Tentokrát použijeme ako hlavnú surovinu tofu. Odporúčam použiť klasické tofu bez príchute, aby krásne nasiaklo pomarančovou arómou. Recept si pripravíme vo vegánskej verzii, omáčku osladíme javorovým sirupom - môžete však použiť aj agáve, prípadne med, ak nie je u vás vegánska verzia podmienkou. Ak máte radi jedlá s ázijským nádychom chutí, tento recept s tofu a jemne pikantnou pomarančovou omáčkou je rozhodne pre vás.
Ako prílohu môžete podávať jasmínovú ryžu, ktorá najlepšie doplní exotickú chuť celého jedla. Pre ľahšiu variantu môžete toto jedlo podávať s karfiolom nasekaným "na ryžu", ale hodí sa k nemu aj kuskus, bulgur či quinoa. Nezabudnite si hotové jedlo posypať sezamovými semiačkami a zelenou cibuľkou, ktoré jedlu dodajú krásny vzhľad a doplnia ho o ďalšie chute. Dobrú chuť!
Ingrediencie
- 300 g bio tofu (bez príchute)
- 3 PL kukuričného škrobu
- Na omáčku:
- 200 ml pomarančovej šťavy
- 60 ml sójovej omáčky (odporúčam túto)
- 2 PL javorového sirupu (odporúčam tento)
- 2 PL ryžového octu (môžete vynechať)
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 ČL chilli omáčky (napr. Sriracha)
- 1/4 ČL mletého zázvoru
- 2 PL vody
- 2 PL kukuričného škrobu
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Plech vyložíme papierom na pečenie.
- Tofu pomocou papierových utierok zbavíme čo najviac vody.
- Následne ho nakrájame na 2 cm kocky, ktoré obalíme 3 lyžicami kukuričného škrobu.
- Takto pripravené tofu poukladáme na plech a pečieme 20-25 minút, v polovici pečenia tofu pootáčame.
- Medzitým si v hlbokej panvici (odporúčam túto) zmiešame všetky ingrediencie na omáčku a metličkou ich rozmiešame.
- Keď je tofu upečené, panvicu s omáčkou začneme ohrievať na strednom ohni, kým nezačne vrieť. Občas premiešame.
- Do vriace omáčky pridáme tofu a dobre premiešame, aby sa každý kúsok tofu obalil.
- Po dosiahnutí požadovanej konzistencie odstavíme panvicu zo sporáka. Ak máte radi redšiu omáčku, môžete pridať 1 - 2 lyžice vody.
- Podávame k jasmínovej ryži alebo inej prílohe a ozdobíme sezamovými semiačkami a zelenou cibuľkou.
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 421 KCal | |
Sacharidy | 55 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 24 g | |
Tuky | 12 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínVegetariánskeBez laktózyBez vajecTofuObed a večera bez múkyVegánske obedy a večereBezvaječné recepty na obed a večeruFitness recepty na obed a večeruFitness tofu recepty s vysokým obsahom bielkovínZdravé vegánske tofu recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.