Ideálny recept do teplého počasia, ktorý budete mať na stole do pol hodinky - fit tuniakovo-cestovinový šalát s vajíčkami. Jeho nutričné hodnoty vás milo prekvapia. Ak máte radi studené šaláty s cestovinami, určite ho poďte vyskúšať.
Zásluhou tuniaka a gréckeho jogurtu má tento cestovinový šalát vysoký podiel bielkovín, vďaka čomu nielen dobre zasýti, no takisto pomôže pri budovaní svalovej hmoty. Pre chrumkavosť odporúčam pridať nasekané stopky stonkového zeleru, ktoré šalát aj perfektne dochutia. Ak ho však nemáte radi, pokojne namiesto neho pridajte pór.
Tento jednoduchý recept na tuniakovo-cestovinový šalát s vajíčkami sa tiež môže popýšiť príjemnými výživovými hodnotami - má pomerne nízky obsah tuku a kalórií a na druhej strane vysoký podiel bielkovín a nezaostáva ani vláknina. Vitamíny a minerály sú v ňom tiež zastúpené v príjemnom množstve.
Do šalátu si môžete primiešať napríklad aj čierne olivy, kukuricu, sušené paradajky, parmezán alebo čerstvé bylinky. Skvelá je čerstvá bazalka či kôpor.
Takýto studený cestovinový šalát sa okrem obedového menu hodí aj na grilovačky či ako pohostenie pre návštevu. Dobrú chuť! :)
250 g gréckeho bieleho jogurtu (s nízkym obsahom tuku)
3 vajcia uvarené na tvrdo
2 stopky stonkového zeleru alebo 1/2 póru
1 ČL horčice
1/2 ČL soli
1 ČL cesnakového korenia
1/4 ČL mletého čierneho korenia
parmezán (voliteľné)
Postup
Cestoviny uvaríme vo vriacej, osolenej vode do mäkka. Potom ich prepláchneme studenou vodou a precedíme.
V miske si zmiešame grécky biely jogurt s horčicou, koreninami a soľou.
Pridáme precedené cestoviny, tuniaka zbaveného nálevu, očistené a nakrájané vajíčka na tvrdo, nadrobno nakrájané stopky zeleru alebo pór a šalát dobre zamiešame.
Cestovinový šalát môžeme podávať ihneď alebo po odležaní v chladničke. Pred servírovaním ho môžeme posypať aj strúhaným parmezánom.