Fit Recepty
Sleduj ma
Tvarohové fit žemle bez kysnutia

Tvarohové fit žemle bez kysnutia

Vyskúšajte tieto výborné tvarohové fit žemle bez kysnutia, ktoré si pripravíte raz-dva, a tak jednoducho. Recept som obohatila aj o semiačka, sušené paradajky, olivy a lístky bazalky, vďaka čomu sa z obyčajných žemlí podarilo vytvoriť luxusné pečivo k obľúbenej nátierke.

Vďaka tvarohu sa tieto domáce fit žemle môžu pochváliť vysokým obsahom bielkovín, a na druhej strane vďaka nemu nebolo potrebné použiť v recepte žiaden olej. Ak by ste si chceli žemle pripraviť bez sušených paradajok, olív a semiačok, pokojne ich z cesta jednoducho vynechajte. Odporúčam však vyskúšať aj túto zaujímavú verziu. Fit žemle bez kysnutia a bez kvásku si pripravíte ľavou zadnou, zvládne ich naozaj aj každý začiatočník v kuchyni.

Žemle som pripravovala z celozrnnej pšeničnej múky, no použiť môžete napríklad aj špaldovú múku. Ak by ste chceli v recepte využiť pohánkovú múku, môžete tak urobiť tiež, avšak uberte z nej na približne 220 g.

Dúfam, že vám budú tieto fit žemle chutiť tak, ako nám. Perfektné sú ako víkendové raňajky či zdravá večera, pokojne aj ako príloha k šalátu. Odporúčala by som ich servírovať napríklad s týmito šalátmi: Výborný fit avokádovo vajíčkový šalát a Coleslaw šalát (odľahčený, zdravý) .

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 250 g nízkotučného roztierateľného tvarohu
  • 250 g pšeničnej celozrnnej múky (prípadne špaldovej) (odporúčam túto)
  • 70 ml vody
  • 1 PL psyllium
  • 20 g semienok (ľanové/sezamové/chia) (odporúčam tieto)
  • 40 g olív (nasekaných nadrobno)
  • 40 g sušených paradajok (nasekaných nadrobno)
  • 1/2 ČL soli
  • 1 PL prášku do pečiva (odporúčam tento)
  • nasekané listy čerstvej bazalky alebo inej bylinky
Fit recepty - Do 5 surovín

Postup

  1. V mise si spolu rozmiešame všetky sypké suroviny.
  2. Následne k nim primiešame aj tie zvyšné a cesto poriadne vymiesime rukou.
  3. Z cesta rukou vytvarujeme 10 menších žemlí, ktoré ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie.
  4. Žemle pečieme v teplovzdušnej rúre najprv 10 minút pri 170 stupňoch na programe fúkanie, aby cesto vyrástlo.
  5. Potom ich pečieme ešte 15 minút na programe horný a dolný ohrev, pričom teplotu zvýšime na 180 stupňov.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy40 minút
Výdatnosť10 kusov
Nutričné hodnoty /
KCal127 KCal
Sacharidy13 g
Vláknina5 g
Bielkoviny7 g
Tuky2 g
Fit Zmena 2025
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu