
Tvarohové fit žemle bez kysnutia
Vyskúšajte tieto výborné tvarohové fit žemle bez kysnutia, ktoré si pripravíte raz-dva, a tak jednoducho. Recept som obohatila aj o semiačka, sušené paradajky, olivy a lístky bazalky, vďaka čomu sa z obyčajných žemlí podarilo vytvoriť luxusné pečivo k obľúbenej nátierke.
Vďaka tvarohu sa tieto domáce fit žemle môžu pochváliť vysokým obsahom bielkovín, a na druhej strane vďaka nemu nebolo potrebné použiť v recepte žiaden olej. Ak by ste si chceli žemle pripraviť bez sušených paradajok, olív a semiačok, pokojne ich z cesta jednoducho vynechajte. Odporúčam však vyskúšať aj túto zaujímavú verziu. Fit žemle bez kysnutia a bez kvásku si pripravíte ľavou zadnou, zvládne ich naozaj aj každý začiatočník v kuchyni.
Žemle som pripravovala z celozrnnej pšeničnej múky, no použiť môžete napríklad aj špaldovú múku. Ak by ste chceli v recepte využiť pohánkovú múku, môžete tak urobiť tiež, avšak uberte z nej na približne 220 g.
Dúfam, že vám budú tieto fit žemle chutiť tak, ako nám. Perfektné sú ako víkendové raňajky či zdravá večera, pokojne aj ako príloha k šalátu. Odporúčala by som ich servírovať napríklad s týmito šalátmi: Výborný fit avokádovo vajíčkový šalát a Odľahčený, zdravý coleslaw šalát .
Ingrediencie
- 250 g nízkotučného roztierateľného tvarohu
- 250 g pšeničnej celozrnnej múky (prípadne špaldovej) (odporúčam túto)
- 70 ml vody
- 1 PL psyllium (kúpiš tu)
- 20 g semienok (ľanové/sezamové/chia) (odporúčam tieto)
- 40 g olív (nasekaných nadrobno)
- 40 g sušených paradajok (nasekaných nadrobno) (odporúčam tieto)
- 1/2 ČL soli
- 1 PL prášku do pečiva (odporúčam tento)
- nasekané listy čerstvej bazalky alebo inej bylinky
Postup
- V mise si spolu rozmiešame všetky sypké suroviny.
- Následne k nim primiešame aj tie zvyšné a cesto poriadne vymiesime rukou.
- Z cesta rukou vytvarujeme 10 menších žemlí, ktoré ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie.
- Žemle pečieme v teplovzdušnej rúre najprv 10 minút pri 170 stupňoch na programe fúkanie, aby cesto vyrástlo.
- Potom ich pečieme ešte 15 minút na programe horný a dolný ohrev, pričom teplotu zvýšime na 180 stupňov.
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 10 kusov |
Nutričné hodnoty/ 1 kus | ||
KCal | 127 KCal | |
Sacharidy | 13 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 7 g | |
Tuky | 2 g |